U srcu netaknute prirode, u blizini magistralnog puta između opština Šipovo i Jezero, u selu Ljoljići, nalaze se dva jezera Đol koja su od davnina u okolnim mjestima poznata kao omiljena atrakcija tokom ljetnih mjeseci kada su kupanje i ribolov glavni načini opuštanja u vrelim danima.

Jezero je predivno i tokom jesenjih dana, kada mu šareno lišće i rastinje oko vode daje posebnu draž zajedno sa mističnom maglom koja ga okružuje.

Veliki Đol, Saška Subić

Idealno je mjesto za aktivni odmor jer pruža niz mogućnosti, od kvalitetne domaće kuhinje, preko plivanja, do pješačkih tura ili brdskog biciklizma.

Jezero Đol, površine hiljadu kvadrata nalazi se u selu Ljotići, koje sa još devet naselja čini opštinu Jezero.

Foto: Saška Subić

Ovo jezero, zbog tople i mirne vode, služi kao popularno kupalište tokom ljetnih mjeseci. Obiluje ribljim vrstama smuđom i šaranom, pa je primamljivo i za ribolov.

Mali Đol, Saška Subić

U dolini rijeke Plive, neposredno uz njenu desnu obalu a ispod planine Otomalj, smješteno je jezero Đol koje čine Mali i Veliki Đol koji su međusobno udaljeni 300 metara. Oba ova jezera nalaze se na nadmorskoj visini od 431 metar što ih čini atraktivnom lokacijom za aktivan odmor.

Mali Đol ima fizičku vezu sa rijekom Plivom dok Veliki nema, ali se može reći da su jedinstven hidrološki sistem. Veliki Đol je površine oko dva hektara, dok je Mali Đol površine oko pola hektara.

Izlazak sunca iznad Velikog Đola, Saška Subić

A kada se zasitite jezerskog hedonizma, otiđite do rijeke. Oduševićete se, obećavamo!

Preko Malog Đola lako ćete stići do ušća u Plivu gdje je voda znatno hladnija, ali čista do te mjere da je možete i piti. Nakon ušća u Plivu, a ispod drevnog Sokograda, naići ćete na riječicu Sokočnica koja prolazi kroz prelijepi kanjon, u dužini od 10 km. U kanjonu rijeke nalazi se i Sokolačka pećina koja je svakodnervno dostupna posjetiocima.

Veliki Đol, Saška Subić

Samo tri kilometra od centra Šipova, rijeka Sokočnica ulijeva se u Plivu. Ovo mjesto je veoma interesantno za šetnju i fotosafari, jer pored uređene staze, možemo primjetiti veoma rijetku porodicu dabrova.

Saška Subić

Prethodnih godina uređen je prilazni put do jezera sa parkingom i ugostiteljskim objektom, što će zasigurno doprinijeti popularizaciji ovog jezera među turistima.

 

(dobar dan)