Predstava “Nana Fata Orlović ili Neka se čuju i vaši glasovi” sutra će biti izvedena u zgradi Muzeja II zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, s početkom u 18 sati.

Bosanskohercegovačka glumica i režiserka Hasija Borić ovom predstavom dijeli bol sa svima koji su u genocidu izgubili svoje najmilije. Predstava je poklon narodu Srebrenice, ali i građanima Jajca koji će je moći besplatno pogledati.

Ulaz na ovu predstavu je slobodan zahvaljujući prije svega općinskom načelniku Edinu Hozanu i Općini Jajce.

Fata Orlović poznata je bh. javnosti po pravnoj borbi s vlastima Republike Srpske otkako se vratila svojoj kući u selu Konjević Polje blizu Bratunca, pet godina po okončanju rata u Bosni i Hercegovini. Godine 2000. po povratku zatekla je pravoslavnu crkvu na svom imanju. Od tada je u pravnoj borbi kako bi crkvu uklonila sa svog posjeda.

Tekst monodrame “Nana Fata Orlović” je zasnovan na istinitom događaju, tačnije napisan je na osnovu dokumentarnih materijala – izjava nane Fate Orlović, izjava i svjedočenja iz Haga, i sl. Preko pomalo šeretskog lika nane Fate Orlović i “njene crkve” ispričana je priča o stradanjima u Srebrenici i tegobama proteklog rata.

Ova predstava je izvedena pred publikom u nekoliko bh. gradova i evropskih zemalja, a prevedena je i na engleski jezik.

 

(Jajce Online)