Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici donio je ukupno osam zaključaka o najaktuelnijim političkim pitanjima.

Glavni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) na današnjoj sjednici donio je ukupno osam zaključaka o najaktuelnijim političkim pitanjima.

Jednim od zaključaka pozivaju SNSD da pristupi formiranju parlamentarnih komisija i odustane od blokade rada Parlamentarne skupštine BiH, a HDZBiH da predloži predstavnike u parlamentarnim komisijama Doma naroda PS BiH, kao i kandidata za poziciju predsjednika Federacije BiH kako bi se pokrenula procedura imenovanja novog saziva Vlade FBiH.

– Blokiranje rada PS BiH je protivustavan, antidejtonski čin, kojim se nanosi ogromna šteta građanima BiH, kao i ekonomiji i integracijskim procesima BiH. Pozivamo OHR i pravosudne institucije da poduzmu mjere u skladu sa zakonom, vlastitim mandatom i obavezama – navodi se u saopćenju SDA.

– Također, na današnjoj sjednici Glavni odbor je ocjenio da nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u vezi s Mostarom, treba pristupiti intenzivnim političkim dogovorima o izmjenama Izbornog zakona i omogućiti održavanje lokalnih izbora u ovom gradu.

– SDA poziva sve relevantne stranke da pristupe dogovorima i postizanju kompromisa na bazi navedenih principa.

– Navedene principe je moguće osigurati prethodnim usvajanjem Federalnog zakona o Gradu Mostaru kojim bi se u skladu s Ustavom Federacije Grad Mostar uredio kao jedinstveno gradsko područje s više jedinica lokalne samouprave uz obaveznu rotaciju na čelnim funkcijama u Gradu, ističu iz SDA.

– Glavni odbor SDA pozvao je Evropsku komisiju da se još snažnije i konkretnije uključi u rješavanje migrantske krize na tzv. “Balkanskoj ruti”, te sve nivoe vlasti da povećaju finansijska izdvajanja za rješavanje problema priliva migranata, a nadležne institucije da apliciraju na sredstva iz međunarodnih fondova.

– Na sjednici je istaknuto da sve institucije trebaju nastaviti s provođenjem nužnih reformi na putu euroatlantskih integracija BiH.

– Povodom inicijative tzv.“mali Šengen“ Glavni odbor ocjenjuje prihvatljivim samo one regionalne integracije koje su pod pokroviteljstvom EU i koje doprinose ostvarivanju političkih, ekonomskih, sigurnosnih interesa BiH. Konačnu odluku o integrisanju u okviru “malog Šengena“ moguće je donijeti tek nakon cjelovitih analiza unutar privredne zajednice i sigurnosnih struktura BiH, saopćeno je iz SDA nakon sjednice Glavnog odbora.

Klix.ba