Svake godine sve više građana napušta Bosnu i Hercegovinu, sa nadom da će negdje drugo imati život dostojan čovjeka.

Na taj korak se odlučio i Branko Kukavica sa porodicom pije dvije i po godine. Otišao je put Sjedinjenih Američkih Država iako je imao posao u Banjaluci, radio je na RTRS-u, a bavio se privatno i fotografijom. Posao je imala i njegova supruga, ali želja da odu i pruže sebi i kćerki jedan “normalniji” život bila je jača od svega.

Tog maja 2017. godine Branko je na društvenim mrežama objavio video uz poruku “Sve što sam imao u par kofera stade, Zbogom zemljo moja …”

Za samo par dana video je imao na hiljade pregleda i na stotine komentara podrške. Trenutna adresa porodice Kukavica je Atlantic City, New Jersey. I Branko i Dijana rade, a na posao su čekali tek nešto duže od mjesec dana.

Za odlazak je bilo više razloga, kaže Branko za Buku, počev od ekonomske, pa preko političke i socijalne situacije u zemlji, ali i konstantne ratne retorike.

Kada su ga izvukli na lutriji za zelenu kartu, više nije bilo dvojbe – otići ili ostati. Žive li američki san, čime se bave, koliko je vremena trebalo da se snađu, šta im se dopada, a šta ne pogledajte u videu ispod.

Napomenimo da se Branko i dalje bavi fotografijom, a njegove radove nastale u SAD, građani Novog Grada imali su priliku pogledati u augustu ove godine u sklopu festivala ArtNovum.

Na kraju se naš sagovornik zahvalio svima koji su mu dali podršku kada je donio odluku da napusti BiH – prije svega svojoj porodici i bratu Gojku, ali i prijateljima i osoblju američke ambasade u Sarajevu koji su bili izuzetno korektni prilikom intervjua.