Na službenim stranicama Vlade SBK-a, dostupan je godišnji izvještaj o razvoju s pregledom provedbe “Strategije razvoja Srednjobosanskog kantona, izvještaj za 2017. godinu”.

U Jajcu je 2014. godine prema podacima Federalnog zavoda za programiranje razvoja, živjelo 24.070, dok je 2017. godine taj broj povećan i iznosio je 26.761 stanovnik.

Ove brojke u 2019. godini sigurno su znatno umanjene, jer svjedoci smo da svakim danom sve veći broj Jajčana napušta svoje domove i odlaze u “zdravije” sredine, a to su najčešće zemlje Evropske unije.

Tu sliku raseljavanja najbolje pokazuje sve manji broj učenika u lokalnim školama, a i neke firme nisu pošteđene. Ulice su nam puste, a tu prazninu popunjavaju psi lutalice koje dovoze čudnim putevima iz susjednih opština.

Kada su u pitanju plaće i tu je trend stagnacije izražen, dok nam cijene vrtoglavo rastu u ugostiteljskim objektima i pojedinim trgovinama, sve zbog turizma koji je također na klimavim nogama. Sve više naš grad je prolazna destinacija, sasvim malo troše jer nema adekvatne ponude da bi se isti ti turisti zadržali.

Mnogo je problema, ali Jajčani su i u gorim vremenima izdržali i opstali…

 

Odlazak mladih

Prilikom izrade Socijalne karte mladih tim Centra za obrazovanje i druženje Jajce došao je do podataka koji govore da je periodu od 2013. do 2016. godine Jajce napustilo 814 osoba od čega su 334 mlade osobe od 15 do 29 godina.

Kad je u pitanju 2017.godina od 972 mlade osobe do 30 godina koliko ih je bilo prijavljeno na Biro za zapošljavanje njih 473 je brisano zbog nalaska novog posla ili odlaska iz zemlje.

(Jajce Online/Foto: bugojno-danas.info)