Jajce, sinonim za izuzetan spoj historije i kulture. Grad koji od pamtivijeka oduševljava svakog putnika namjernika, grad kojeg iz godine u godinu posjećuje sve veći broj turista. Naravno, ne bez razloga.

Video snimak Jajca iz zraka, čiju produkciju potpisuje Alajdin Glamočić obuhvatio je sve najznačajnije i najprepoznatljivije dijelove grada.

Bogata historija

Jajce se u pisanom dokumentu prvi put spominje 1396. godine, a osnovao ga je Hrvoje Vukčić Hrvatinić (1350.-1416.) hrvatski ban, veliki vojvoda bosanski i herceg splitski.

U 15. vijeku Jajce prelazi u vlast bosanske kraljevske porodice Kotromanić, a ovdje se 1461. godine krunisao i posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević. Grad je često mijenjao vladare, a tvrđava Jajce je posljednja koja je pala u ruke Osmanlija 1527. godine. Tursku upravu je 1878. godine zamijenila Austrougarska.

Također važno je napomenuti da je upravo u ovom gradu tokom Drugog svjetskog rata osnovana Titova Jugoslavija.

Iako se Jace u pisanim izvorima spominje tek u 14. vijeku, arheološka nalazišta, otkrivena u samom centru grada ukazuju da su ljudi na ovim prostorima živjeli još prije 6.000 godina. Posebno su značajna nalazišta iz rimskog doba, kako u samom gradu, tako i u njegovoj okolini. U te nalaze spadaju i Hram boga Mitre i nekropole iz 4. vijeka.

Inače turizam u ovom bosanskom gradu se intenzivnije razvija krajem 19. vijeka, pa je 1897. godine izgrađen hotel Grand, jedan od prva četiri hotela izgrađena u BiH, a zanimljivo je da je Jajce 1984. proglašeno za najuređenije turističko mjesto u bivšoj Jugoslaviji.

Od 30 nacionalna spomenika kulture koliko ih ima u Jajcu, turiste najviše impresioniraju vodenice na rijeci Plivi, džamija Esme sultanije, tvrđava i vodopad koji je sa svojih 21 metara šesti po veličini u svijetu i unikatan zbog položaja u centru grada.

Ne treba zaboraviti ni podzemnu crkvu koju je narod prozvao katakombe, koja se može posjetiti u svako doba dana i noći. Podzemnu grobnu crkvu dao je oko 1410. godine za sebe i svoju porodicu sagraditi osnivač grada Jajca Hrvoje Vukčić Hrvatinić. Crkva se sastoji od dvije etaže izgrađene u živoj stijeni, a u stijenu isklesane grobnice govore o namjeni ove crkve. Na ulazu u crkvu nalazi se nedovršena kompozicija koja predstavlja Hrvoja Vukčića Hrvatinića i njegovu ženu Jelenu Nelipić.

Iako nedovršena, ova crkva spada u najznačajnije spomenike kulture te vrste u Evropi.

Kraljevski grad Jajce brižno čuva brojne ljepote, a oni koji svrate u ovaj historijski grad bivaju očarani njegovom ljepotom. Ovaj grad je nekad nosio laskavu titulu „kontinentalnog Dubrovnika“, a nazivaju ga još „Muzejom pod otvorenim nebom „ ili „mala bosanska Venecija“

U nastavku pogledajte ljepotu grada prikazanu iz sasvim drugačije perspektive:

 

(Jajce Online)