Preminuo osnivač rock benda Lynyrd Skynyrd, autor klasika "Sweet Home Alabama" (VIDEO)

Američki muzičar Larry Junstrom, osnivač benda Lynyrd Skynyrd i autor klasika “Sweet Home Alabama”, pronađen je mrtav u 70. godini.

Uzrok smrti još nije poznat, a članovi benda emotivnu objavu o smrti kolege podijelili su na društvenim mrežama.

“Napustio nas je veliki čovjek i veliki basista”, napisali su. “Bio je jedinstven, čestiti saputnik na putovanjima i sjajan prijatelj koji je svojim humorom uvijek popravljao naše raspoloženje. Imao je veliko srce za sve u njegovom životu. Niko ga nikad neće moći zamijeniti”.

Poslali su izraze saučešća njegovoj supruzi Thaniji i cijeloj porodici i poručili da će im jako nedostajati dragi prijatelj i partner.

Junstorm je zajedno sa svojim školskim prijateljima, pjevačem Ronnijem Van Zantom, bubnjarom Bobom Burnsom i gitaristima Garyjem Rossingtonom i Allenom Collinsom osnovao Lynyrd Skynyrd 1964. godine. Tada je bend nosio ime My Backyard.

Burnsa je nakon smrti zamijenio Artimus Pyle, a Ronnie Van Zant i prateći vokal Steve Gaines poginuli su u avionskoj nesreći 1977. godine. Bend se ponovno osnovao godinu dana kasnije s Johnnyjem Van Zantom kao glavnim pjevačem grupe.

Larry je s grupom nastupao 40 godina, a u penziju je otišao 2014. godine zbog povrede ruke. Napisao je neke od poznatih hitova poput “Sweet Home Alabama”, “Caught Up in You”, “Hold on Loosely”…

Zenit.ba