Dodjelom Povelja za doprinos u očuvanju i obnovi kulturno-povijesnog naslijeđa BiH, u Ljubuškom je zatvorena 23. manifestacija Federalnog ministarstva kulture i sporta, Dani europskog naslijeđa.

Ove godine dobitnici su bili Mevzudin Duranović, Milo Jukić, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Hercegovac, Franjevački samostan svetog Ante Padovanskog Humac i Franjevački samostan Uznesenja Blažene Djevice Marije Široki Brijeg.

Na svečanosti zatvaranja Dana europskog naslijeđa zapadna Hercegovina 2019, prisutnim gostima obratila se i federalna ministrica kulture i sporta, Zora Dujmović.

– Čast mi je i zadovoljstvo da smo manifestaciju započeli uz dobru organizaciju i dobru potporu, kako zaposlenika Ministarstva kulture i sporta tako i vas iz Općinske i Gradske uprave, načelnika i gradonačelnika, te svih vas koji ste bili na raspolaganju da manifestaciju večeras završimo na jako lijep način. Vrlo rado ćemo i dalje raditi na promoviranju naše kulture i baštine. U okviru svojih stručnih i materijalnih mogućnosti mi ćemo nastaviti s potporom ovakvim i sličnim manifestacijama, ali uz podršku lokalne zajednice jer bez vas manifestacija ne bi bila realizirana – rekla je Dujmović.

Nakon što mu je uručena Povelja za doprinos u očuvanju  i obnovi kulturno-povijesnog naslijeđa BiH, Mevzudin Duranović je za Jajce Online dao kratki osvrt na ovo značajno priznanje.

– Na ceremoniji prilikom preuzimanja Povelje uz riječi najiskrenije zahvalnosti ministrici, Zori Dujmović, kazao sam da sam se često nalazio u ulozi onoga koji uručuje nagrade i priznanja i da su me ti trenuci uvijek ispunjavali nekakvim posebnim osjećanjima. Vidjeti ozarena, nasmijana lica, sreću i radost onih čiji rad i zalaganje je neko znao prepoznati uvijek je bivalo nešto što me je i samog radovalo i činilo sretnim.Sada kada sam se i sam našao u ulozi dobitnika Povelje, moram kazati da sam neobično polaskan, neizmjerno sretan i veoma zadovoljan. Moja radost, sreća i zadovoljstvo su tim veći ako se uzme u obzir da dolazim iz jednog malog grada koji je, kao i većina drugih manjih gradova, najčešće i uglavnom, prepušten samom sebi.

Stoga, Povelju vidim i kao univerzalnu poruku svim ljudima u manjim gradovima, sredinama, koji časno, pošteno i vrijedno obavljaju svoj posao, da ne klonu duhom, nego da budu još odlučniji, angažiraniji, posvećeniji, kreativniji, jer će, sasvim izvjesno, njihov trud i zalaganje biti prepoznati kad tad.

U sklopu Dana europskog naslijeđa 2019, organizirana je posjeta Franjevačkom samostanu na Humcu i Muzeju Umjetnička galerija “Majka”. Potom su gosti manifestacije posjetili Vinariju Nuić, te obišli vodopad “Kravica”.

U Ljubuškom je organiziran i okrugli stol na temu “Kulturno naslijeđe zapadne Hercegovine” na kojem su govorili istaknuti stručnjaci iz oblasti kultuno-povijesnog naslijeđa, saopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.

 

 

(Jajce Online)