Ratni veterani Armije RBiH, HVO-a i VRS-a otvorili su danas u Jajcu izložbu pod nazivom “Rat sjećanja”.

Izložba je postavljena u Domu kulture Jajce, a u 18 sati organizovana je i tribina “Od rata sjećanja ka sjećanju o ratu: Borci u ratu i miru”.

U razgovoru su učestvovali Nazif Kahrić iz Jajca bivši pripadnik Armije RBiH, Novica Kostić iz Vlasotinca bivši pripadnik JNA, Stanislav Krezić iz Mostara i bivši pripadnik HVO-a, Nenad Vukosavljević iz Beograda i član CNA, Davorka Turk iz Zagreba i članica CNA.

– Javnim razgovorom „Od rata sjećanja ka sjećanju o ratu: Borci u ratu i miru“ u sklopu otvaranja izložbe želimo tematizirati važnost iskazivanja poštovanja i odavanju pošte žrtvama drugih naroda. O ovim temama ćemo razgovarati sa ratnim veteranima, bivšim pripadnicima različitih vojski, koji su se nakon iskustva posvetili izgradnji mira. Mješovita grupa ratnih veterana iz BiH, Srbije i Hrvatske do sada je prisustvovala na 20-ak komemoracija u regionu na taj način iskazavši poštovanje prema žrtvama i žal za izgubljenim životima, naveli su ranije u Centru za nenasilnu akciju.

Sama izložba je dio projekta “Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini”. Namjera autora je ukazati na to kako izgleda politika sjećanja, te potaknuti dijalog o modelima memorijalizacije i mogućnostima promjene. Izložbu je ugostilo nekoliko gradova u Bosni i Hercegovini i Srbiji, zatim Skoplje, Podgorica i Beč.
Autori izložbe su Nenad Vukosavljević i Nedžad Horozović.

(Jajce Online) da