U radnoj posjeti općini Jajce ovih dana boravio je Ministar privrede u Vladi SBK Nisvet Hrnjić sa saradnicima. Ovo je još jedna u nizu redovnih posjeta općinama u Kantonu u okviru aktivnosti Ministarstva privrede SBK.
Delegaciju Ministarstva privrede na čelu sa ministrom Nisvetom Hrnjićem i pomoćnikom za industriju, poduzetništvo i obrt Zihnijom Aganovićem i stručnim savjetnikom za javno – privatno partnerstvo Elmirom Crnicom primio je Načelnik općine Jajce Edin Hozan sa saradnicima. Sastanku su prisustvovali pomoćnik Općinskog načelnika za privredu Senad Dizdar i šef odjela za razvoj Amila Hadžić.
Tokom sastanka Ministar Hrnjić predstavio je aktivnosti Ministarstva privrede SBK i naglasio važnost posjeta općinama u Kantonu kako bi se uspostavila bolja povezanosti i saradnja svih sektora Ministarstva sa općinama od trgovine, industrije, saobraćaja do energetike i rudarstva. Drvna i metalna industrija pokrivaju najveći dio privrede SBK i upošljavaju navjeći broj radnika, te je težište Ministarstva upravo na ovim granama, što je slučaj i sa Jajcem, istakao je u svom obraćanju Ministar Hrnjić.
Načelnik Općine Jajce Edin Hozan zahvalio se na posjeti i istakao dosadašnju uspješnu saradnju sa Ministarstvom privrede Kantona, te predstavio općinske projekte i aktivnosti na podršci zapošljavanja i razvoju privrede. Kao i sve sredine, tako se i općina Jajce suočava sa sve većim odlaskom ljudi, pa se kroz razne projekte podrške zapošljavanju  nastoji ublažiti ova posljedica. Načelnik Hozan predstavio je samo neke od projekata koje Općina Jajce poduzima u cilju novih upošljavanja i podrške privrednicima.
 ministarHrnjicJajce4
Prvi je projekat sufinansiranja samozapošljavanja u oblasti poljoprivrede i obrta koji Općina Jajce realizira već sedam godina. Na ovaj način pomaže se pokretanje malih obrta i daje podrška samozapošljavanju u poljoprivredi. Također, Općina subvencionira kamatu po odobrenim kreditima privrednicima, a kreditna sredstva namijenjena su za podsticaj zapošljavanja i modernizaciju proizvodnje u privrednim subjektima i samostalnim gazdinstvima sa sjedištem na području općine Jajce. Sa ciljem da mladim ljudima koji imaju razvijenu ideju svog vlastitog biznisa pruži pomoć u pokretanju biznisa Općina Jajce već četvrtu godini izdvaja sredstva namjenjena mladim poduzetnicima za realizaciju najbolje poslovne ideje mladih, istakao je Načelnik Hozan, te govoreći o projektima zahvalio i Ministarstvu na podršci u uspostavi poslovne zone u kasarni Kamenice. Naime, Općina Jajce je  posljednjih godina ulagala u infrastrukturu bivšeg objekta kasarne Kamenice. Dva objekta su prilagođena za proizvodne hale, osigurana je osnovna infrastruktura kako bi se ovaj prostor vremenom mogao pretvarati u poslovnu zonu. Treća hala sanirana je upravo sredstvima Ministarstva privrede, a sve to s ciljem izgradnje i uspostave poslovnog inkubatora.
Razgovaralo se o koncesijama, donošenju Zakona o turističkim zajednicama, privrednim kolektivima, privatizaciji te pokrenutim i novim inicijativama za donošenje propisa i izmjene postojećih, te je istaknuta važnost saradnje Ministarstva, lokalne zajednice i privrednika za stvaranje još boljeg poslovnog ambijenta za razvoj privrede Kantona.
Nakon radnog sastanka u Općini Jajce Ministar privrede SBK Nisvet Hrnjić u pratnji Načelnika Općine Jajce Edina Hozana sa saradnicima posjetili su preduzeća „LPS Comerc“, „Mediteran“, „A&F“, „ThermoFLUX“, „Metaling“ i „Nirbo“.
(opcina-jajce.ba)