Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, sa uredima u Sarajevu i Beogradu, organizira izložbu „Rat sjećanja“ koja će biti otvorena 23. 9. 2019. u 18 sati u Domu kulture Jajce, prenosi Jajce Online.

Izložba će biti otvorena tribinom „Od rata sjećanja ka sjećanju o ratu: Borci u ratu i miru“, na kojoj će govoriti ratni veterani Armije RBiH, HVO i VRS koji su nakon iskustva rata postali mirovni aktivisti. Ona je dio projekta “Ratni spomenici u Bosni i Hercegovini”.

Riječ je o fotografijama obilježenih i neobilježenih mjesta stradanja u Bosni i Hercegovini nastalih s ciljem istraživanja, dokumentiranja i analiziranja politike memorijalizacije i kulture sjećanja nastale nakon posljednjeg rata, promatrajući ih prvenstveno iz perspektive izgradnje trajnog mira.

Od prve izložbe u Sarajevu, 2016. godine, izložba je predstavljena u još 13 gradova – u Mostaru, Banjaluci, Bihaću, Beogradu, Tuzli, Brčkom, Novom Pazaru, Kragujevcu, Skoplju, Beču, Zavidovićima, Podgorici i Goraždu. Istraživanje i fotografije su dostupne na internet stranici: www.kulturasjecanja.org

-U sklopu otvaranja izložbe upriličit ćemo i javni razgovor „Od rata sjećanja ka sjećanju o ratu: Borci u ratu i miru“ – s ratnim veteranima, bivšim pripadnicima različitih vojski koji su se nakon ratnog iskustva posvetili izgradnji mira, razgovarat ćemo o važnosti odavanja počasti svim žrtvama rata u procesu izgradnje povjerenja, na koji je način moguće učiniti takve iskorake, koliko se često lično iskustvo učešća u ratu pokazuje kao poseban motiv za rad na izgradnji mira, šta za ratne veterane lično znači odlazak i izražavanje poštovanja žrtvama drugih te kako njihov mirovni rad doživljavaju njihova neposredna okolina i zajednica – navode organizatori.

Posjeta mješovite grupe ratnih veterana 

Mješovita grupa ratnih veterana, 40-ak bivših pripadnika Armije RBiH, HVO-a, HV-a, VRS, JNA i VJ posjetit će 24. 9. 2019. mjesta stradanja i spomenike u Jajcu  te odati počast stradalim.

Veterani će obići centralne spomenike posvećene Armiji RBiH i HVO-u, neobilježeno mjesto stradanja srpskih civila u mjestu Bravnice, spomenik posvećen stradanju bošnjačkih civila u opštini Jezero (RS), te spomenik HV-u na Plivskom jezeru i HVO-u na Ćaninom Polju. Posjetu organiziramo u saradnji sa RVI Jajce, HVIDRA-om Jajce i Udrugom dragovoljaca i veterana Jajce.

O Centru za nenasilnu akciju 

CNA od 2008. godine organizuje posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mjestima stradanja civila i vojnika tokom posljednjeg rata. Posjete se organizuju u partnerstvu sa veteranskim asocijacijama i grupama iz svakog mjesta koje se planira posjetiti.

-Ovom idejom želimo pokazati da su bivši borci društvena skupina koja posjeduje visok stepen i kredibiliteta i potencijala za rad na polju izgradnje mira upravo zato što su neposredno, često na veoma surov način, iskusili rat na sopstvenoj koži. Želimo ovim radom jačati sliku bivših boraca kao graditelja mira koji je potreba ogromne većine ljudi na ovim prostorima, pa tako i ogromne većine veterana i njihovih porodica.

Vjerujemo da zajedničke akcije bivših neprijatelja usmjerene ka obilježavanju stradanja i iskazivanju poštovanja spram svih žrtava, doprinose izgradnji povjerenja, razgradnji slika neprijatelja u našim društvima i šalju simboličnu, ali snažnu poruku pomirenja, poručuju CNN-a.

 

 

(Jajce Online/PROMO)