Tokom rekonstrukcije kanalizacijske mreže u Divičanima kod Jajca otkriven je sarkofag s grobnicom, za koji se pretpostavlja da potječe iz antičkog doba.

Prostor naselja Divičani ponovo je ponudio materijalne ostatke i dokaze o životu na ovim prostorima u vidu grobnice otkrivene sasvim slučajno i koja je oduševila arheologe.

“Grobnicu je dimenzija 4×5 metara i unutar nje je veliki antički sarkofag. Predstavljamo da je sarkofag stavljen tu jer grobnica je namijenjena upravo tom sarkofagu – znači da su izgrađeni istovremeno”, objašnjava Luka Spajić, arheolog u JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu zaštitu grada Jajca.

Arheologinja Mira Šimunović podsjeća kako je Jajce prepoznatljivo po srednjovjekovnim građevinama.

Ovo otkriće nije prvo na prostoru Divičana. U vrijeme kada na području gradske jezgre Jajca traje prvo poslijeratno arheološko istraživanje, bit će prilika arheolozima da svoja istraživanja prošire i na mjesto novootkrivene grobnice, za koju arheolog Spajić kaže da su rijetke i na području BiH.

Sarkofag koji je oduševio arheologe u Jajcu

Tokom rekonstrukcije kanalizacijske mreže u Divičanima kod Jajca otkriven je sarkofag s grobnicom, za koji se pretpostavlja da potječe iz antičkog doba.Prostor naselja Divičani ponovo je ponudio materijalne ostatke i dokaze o životu na ovim prostorima u vidu grobnice otkrivene sasvim slučajno i koja je oduševila arheologe."Grobnicu je dimenzija 4×5 metara i unutar nje je veliki antički sarkofag. Predstavljamo da je sarkofag stavljen tu jer grobnica je namijenjena upravo tom sarkofagu – znači da su izgrađeni istovremeno", objašnjava Luka Spajić, arheolog u JU Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu zaštitu grada Jajca.Arheologinja Mira Šimunović podsjeća kako je Jajce prepoznatljivo po srednjovjekovnim građevinama.Ovo otkriće nije prvo na prostoru Divičana. U vrijeme kada na području gradske jezgre Jajca traje prvo poslijeratno arheološko istraživanje, bit će prilika arheolozima da svoja istraživanja prošire i na mjesto novootkrivene grobnice, za koju arheolog Spajić kaže da su rijetke i na području BiH.

Posted by JAJCE ONLINE on Ponedjeljak, 16. Septembar 2019.

 

(Federalna.ba)