Kao i prethodnih, i ove godine mjesec septembar je posvećen obilježavanju manifestacije “Dani oslobođenja općine Jajce”, koju organizuje Koordinacija boračkih udruženja proisteklih iz Armije BiH 1992.-1995., Saveza RVI i JOB-UV općine Jajce

Prema programu obilježavanja, Bošnjačka zajednice kulture “Preporod” Jajce organizirala je predavanje o bosanskom jeziku kroz predstavljanje izdanja Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, dok je 13. septembra podignuta zastava BiH i Armije BiH na jajačkoj tvrđavi.

Isti dan je upriličena je posjeta porodicama šehida RVI I JOB-UV jajce, a u večernjim satima održana je promocija historijskog romana “Dugo svitanje” prof. Halida Kadrića.

U Vincu za danas predviđen mevludski program poslije podne-namaza, a nakon toga i sportski sadržaj na igralištu kod motela ‘Stećak’.

Centralna svečanost

U nedjelju, 15. septembra u foajeu Doma kulture, s početkom od 15 sati bit će upriličen upriličeno druženje načelnika Edina Hozana s borcima i ratnim komandantima 305-705. Slavne brdske brigade.

Isti dan, položit će se cvijeće  na Centralno spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima s područja općine Jajce, s početkom od 16:45 sati, a nakon toga u velikoj dvorani Doma održat će se svečana akademija na kojoj će prisustvovati veliki broj boraca, kao istaknutih ličnosti iz javnog, političkog te kulturnog i vjerskog života.

Također, bit će postavljena izložba u holu Doma kulture ratnih fotografija naših Jajčana koji su učestvovali u odbrani Bosne i Hercegovine.

Prijevoz za sve borce i porodice šehida osiguran je iz svih pravaca, a polazak je predviđen u 15.30 sati.

Oslobođeni rubni dijelovi općine

Podsjećamo, operacija “Maestral” bila je prva značajnija operacija združenih snaga HV-a, HVO-a i Armije BiH.

Jajce je oslobođeno 13. rujna/septembra 1995. godine u vojno-redarstvenoj operaciji hrvatskih snaga, dok je sutradan Armija BiH zauzela neke teritorije naše općine kao što su: Vinac, Šerići, Kokići, Dogani pa sve do Kruščice.

 

 

 

(Jajce Online)