Tradicionalni, sedmi po redu Sajam sira i izložba ovce pramenke u organizaciji Saveza općinskih udruženja poljoprivrednih proizvođača Srednjobosanskog kantona održat će se 15. septembra, 2019. godine na Vlašiću.
Organizatori ističu kako je ovo odlična prilika, da se pored lijepog druženja, također ukaže na potrebu popularizacije određene problematike iz oblasti poljoprivrede, kao i da se oda poštovanje svim vrijednim proizvođačima i uzgajivačima.

Stoga će se, kako naglašavaju ovom prilikom, pored izbora najboljeg sira, ovce pramenke, dvizice i ovna, održati i okrugli sto na temu „Perspektiva razvoja poljoprivrede u smislu zaštite domaće proizvodnje i značaja povećanja podsticaja“ u okviru kojeg će govoriti eminentni stručnjaci i učesnici.

Alija Đelilbašić, ispred Organizacionog odbora Sajma kaže da se kontinuirano djeluje u pravcu zaštite i očuvanja autentičnih proizvoda, kao i autohtonih životinja s ovog područja, te ističe kako je čuveni vlašićki sir odavno pronašao svoje mjesto na karti svjetskih jela i pića.

Najavljen je program obogaćen nizom interesantnih kulturno-zabavnih i sportskih sadržaja uz učešće Josipa Pejakovića i Vinka Brnade, te folklornih grupa iz Karaule, Paklareva i Imljana a organizatori su pozvali sve zainteresovane da svojim prisustvom uveličaju ovogodišnju sajamsku manifestaciju, te daju svoj doprinos u afirmaciji autentičnih proizvoda s ovog područja.

Sajam sira i izložba ovce pramenke bit će održana na lokalitetu Gostilja na Vlašiću s početkom u 13.00 sati.

 

 

 

(Jajce Online)