U sklopu obilježavanja “Dana oslobođenja općine Jajce”, u petak, 13. septembra 2019. godine u sali Općine Jajce održana je promocija romana “Dugo svitanje”, autora Halida Kadrića.

Ovo nije samo historijski roman, ovo je dozreli plod naših polja, kako reče akademik Ferid Muhić. Roman je pisan u četiri toma, a njegovim čitanjem dobija se puni uvid u svu stogodišnju tragediju kroz koju je prošao i prolazi bošnjački narod.

Ovo djelo sadrži četiri toma: u prvom je obrađen austrougarski period do 1918., u drugom Kraljevina Jugoslavija, u trećem život u SFRJ a u četvrtom prijeratno i vrijeme iza posljednjeg rata u BiH. U romanu su, na osnovu arhivskih podataka dokumenata, novinskih članaka i ostalih faktografskih izvora, literarno opisani najznačajniji događaji i znamenite ličnosti 20. stoljeća, godinu po godinu, Safvet-bega Bašagića, Edhema Mulabdića, Džemaludina Čauševića, Mehmeda Spahe, Alije Izetbegovića…

Prisutne je pozdravio načelnik Općine Jajce Edin Hozan, koji se zahvalio i organizatorima same promocije kao i onima sto su na njoj i sudjelovali. O romanu, koji je promovisan širom naše zemlje, a večeras u našem gradu Jajcu govorili su prof. Mevzudin Duranović, mr. Elvir Resić kao i sam autor Halid Kadrić, a popraćena je videosnimcima uvaženih i eminentnih akademika i književnika koji su govorili o knjizi kao i isječcima dramatiziranih dijelova romana.

Prof. Duranović je istakao da je zadivljen onim što je našao u romanu koji spominje preko tri stotine likova i toliko detalja da ih je nemoguće sve spomenuti u jednoj promociji. Knjiga se čita sa zadovoljstvom iako govori o tragičnoj sudbini jednog naroda, ali i o narodnim velikanima u Bošnjaka, kao i političkoj borbi tog naroda.

-Ovu knjigu sam pročitao za manje od mjesec dana. S velikim užitkom sam je čitao. Nestrpljivo sam čekao da dođe novi dan da pročitam novih 100 stranica. Kroz nju sam uvidio da život u Bosni nikad nije bio posebno lahak i sretan, naprotiv uvijek možemo reći da je bio težak i mučan – rekao je Duranović.

Autor je ovim djelom zadužio Bošnjake koji mu zbog toga trebaju odati posebno priznanje.

Mr. Elvir Resić se zahvalio na prilici da se ovakvo djelo prezentuju te naglasio da je vrijeme u kojem se historiju o nama pisali drugi.

-Dugo svitanje je naša priča o nama kao literarnu hroniku pisanu punih dvanaest godina u kojoj nema ništa neprovjereno i netačno, već potkrijepljeno historijskim dokumentima. U ovim romanima imamo književnu dimenziju, a s druge strane imamo provjerene fakte, nema ništa iz glave pisca – istakao je Resić.

O samom romanu, kako je nastao roman, svom odrastanju i onome što ga je potaklo da se bavi historijskim romanom govorio je Halid Kadrić.

Multimedijalna promocija romana “Dugo svitanje” upriličena je u oćinskoj sali u Jajcu, u organizaciji BZK “Preporod” Jajce.

Rođen je 1936. godine u Maloj Bukovici kod Doboja gdje je završio osnovnu školu, srednju u Doboju, višu pedagošku u Tuzli a Filozofski fakultet u Tuzli. Od 1969. godine piše svoja djela a roman “Dugo svitanje” i “Kobno raspuće” koji su oba po četiri toma su vrhunac njegovog rada.

Dobitnik je plakete Bosanski stećak za doprinos pamćenju bosanskohercegovačke prošlosti kao i za afirmaciju Bosne i Hercegovine u zemlji i svijetu.

 

 

(Jajce Online/BZK Preporod)