Projekcija filma Nikole Kajkića “Ovčara neispričana priča” bit će upriličena 12. rujna 2019. godine u Domu kulture Jajce. s početkom od 19 sati

Tema:

Film govori o događajima u vremenu 20.11.1991, kada su iz vukovarske bolnice tzv JNA i četničke paraformacije odvojile 300 osoba (ranjenika, civila, hrvatskih vojnika, policajaca, hos-ovaca), te ih s 5 autobusa sproveli do poljoprivrednog dobra Ovčara, gdje su ih mučili, i na kraju strijeljali u masovnoj grobnici na Vorgincu (današnjem spomen obilježju).

U filmu govore preživjeli hrvatski vojnici Vilim Karlović, Hajdar Dodaj, Dragutin Berhofer i dr Mirjana Semenić Rutko, spominjući pojedinosti koje su osobno doživjeli ili vidjeli, vožnju autobusom zajedno s ranjenicima, zbivanja u hangarima, na Ovčari i krajnju okrutnost neprijatelja prema zarobljenima.

U filmu se vidi tko su bili počinitelji zločina na Ovčari i drugim mjestima, te imena svakog počinitelja koji nije progonjen detaljno su i precizno navedena, namećući pitanje zašto domaće i međunarodno pravosuđe nije dovoljno dalo svoj doprinos u rasvjetljavanju ovih događaja i procesuiranju zločinaca.

Za zločin u Hrvatskoj do danas nitko nike odgovarao. Još uvijek se traži 78 tijela tj posmrtnih ostataka.

Dokumentarni film iz 2016.godine, trajanje: 60 minuta

Režija: Vladimir Andrić
Scenarij: Vladimir Andrić, Nikola Kajkić
Produkcija: Nacionalni sindikat policije
Suhorski d.o.o

ORGANIZATORI:
– Gradski ogranak Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Zaprešić, predsjednik Dragutin Poturica
– Udruga Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, predsjednica Zorica Gregurić Autor Festivala je Marijan Capek Dopredsjednik GO UHDDR GZ Direktor Festivala Dragutin Poturica Predsjednik GO UHDDR GZ

 

 

(Jajce Online)