Piše A. Čorbo-Zećo

U teškoj političkoj krizi dok se Milorad Dodik, Bakir Izetbegović, Dragan Čović nadmudruju o ‘državnim’ interesima u kojim samo gledaju vlastitu korist obični građani žive svoje teške priče.

Danas Dodik nije primijetio da mu se odselila jedna porodica, a Izetbegović da je malo toga napravio da bi povratnici imali dostojanstven život. Samo dva dana nakon što su najudaljenije mjesne zajednice Luka i Krušev Do u Srebrenici dobile asfalt, a federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić presjekao vrpcu, jedna povratnička porodica prinuđena je napustiti svoj dom.

Djevojčica sa fotografije koja s Ramićem i Ramizom Salkićem, potpredsjednikom RS-a presijeca vrpcu nije dočekala da u svom selu krene u školu. Njen otac Senad Špiodić prinuđen je nakon 16 godina povratničkog života napustiti svoj dom koji je u Republici Srpskoj i krenuti ka Federaciji. Novi asfalt za njega nije dovoljan.

„Škola u Lukama je obnovljena prije 15 godina, ali nikad nije u njoj počela nastava. Bilo je djece, sve se moglo organizirati. Ovako, mladi odlaze. Špiodići su četvrta porodica koja napušta Krušev Do, jer moraju školovati djecu. Ne mogu svaki dan 30 kilometara pješačiti do škole. Da li iko ima imalo grižnje savjesti zbog toga. A doći će svi na predizborne skupove, neka ih je sramota“, kaže mještanin Kruševog Dola koji je na društvenim mrežama podijelio ovaj emotivni ispraćaj.

Senada Špiodića s njegovo dvoje djece ispratio je i njegov brat Hamdo Špiodić na čijem licu se oslikavala velika tuga. U Kruševom Dolu danas niko nije spominjao Godišnji nacionalni plan, imenovanje Zorana Tegeltije ili nesuvisle prijetnje Dodika da će tražiti ukidanje Oružanih snaga, poreza…Prevelika je tuga stigla povratnike da bi razmišljali o krupnim stvarima dok u 21. stoljeću priželjkuju školu!?

 

Otvorenju dionica asfalta prisustvovao je i potpredsjednik manjeg bh. entiteta Ramiz Salkić koji je istakao da su realizacijom ova dva projekta uslovi za život u ovim mjestima bolji te da se nada da će sve više stanovnika ovih mjesta dolaziti u Luku i Krušev Do. Kaže da im je zadatak da u budućnosti osiguraju radna mjesta za one koji su se odlučili vratiti u ovaj entitet.

„To je ključno pitanje za budućnost i ovdje, ali i u drugim dijelovima ovog entiteta“, kazao je Salkić.

No, politika za sada čini samo to da povratnici ponovo postaju raseljene osobe, a povratnička sela postaju mjesta bez dječijeg smijeha i omladine.

(NAP)