Vratiti publiku

Danko Delibašić, Kinđetov mlađi sin, potvrdio je za naš list da je porodica na sebe preuzela organizaciju i, uz podršku prijatelja, ali i određenih institucija, planira da početkom septembra dovede u naš glavni grad respektabilne ekipe.

– Uveliko radimo na tome, a ideja je potekla prije godinu od našeg proslavljenog igrača i trenera Nenada Markovića. Potom sam ja razgovarao s našim bivšim reprezentativcem Damirom Krupalijom, koji je na sebe preuzeo kontakte i dogovore s ekipama – kaže Danko.

Prema njegovim riječima, u Sarajevu bi trebali nastupiti turski prvoligaš Gazijantep s trenerom Nenadom Markovićem, potom ljubljanska Cedevita-Olimpija, crnogorska Budućnost i, kao posebna atrakcija, rumunski Kluž, predvođen bivšim selektorom BiH Duškom Vujoševićem.

Danko Delibašić: Dolaze  ugledni klubovi - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Danko Delibašić: Dolaze ugledni kluboviFoto: (Arhiv)

U odnosu na neka ranija izdanja turnira, koje je skoro u ilegali organizirao Košarkaški klub Bosna, često i bez ikakvih kriterija, dovođenjem klubova kojima, uz dužno poštovanje, nije mjesto na Kinđetovom memorijalu, ovogodišnji turnir napokon bi mogao vratiti publiku u dvoranu.Iz naredne Dankove rečenice jasno je zašto je to tako.

– Problem je kad se turnirom počneš baviti 15 dana prije početka i kad to radi neko ko i ne zna ko je Mirza Delibašić.

Izgubili kredibilitet 

Problem je kad taj neko nema ni blage veze s košarkom, kad je indolentan i kad to radi neko ko je izgubio kredibilitet u košarkaškim krugovima – kaže Delibašić.

Tehnički detalji

Danko kaže da bi se turnir trebao održati početkom septembra u Velikoj dvorani Centra Skenderija “Mirza Delibašić”.

– Postoje još neki tehnički detalji koje trebamo otkloniti, želimo da turnir bude organiziran na vrhunskom nivou – kaže Delibašić o turniru koji je prvi put organiziran 2005. godine.

2007. GODINE

Mirza Delibašić uvršten je u Kuću  slavnih Međunarodne košarkaške federacije (FIBA). Legendarni košarkaš rođen je 9. januara 1954. u Tuzli. Umro je 8. decembra 2001. u Sarajevu.

 

 

(avaz)