Zorro je jedna od kulturnih ikona istog ranga kao Tarzan ili Supermen, ocijenila je agencija France Press.

Nastao iz pera američkog pisca Johnstona McCulleyja, Zoro se prvi put pojavio u jednom kalifornijom časopisu. McCulley će kasnije objaviti više od 60 avantura Zorroa, a ovaj će postati pravi junak američke književnosti.

Autor je bio inspirisan jednim Meksikancem, polu-patriotom, polu-banditom koji je živio u Californiji u 19. vijeku, za vrijeme zlatne groznice. Joaquin Murrieta je branio rudare od gringosa. Slavni pisac Pablo Neruda je tom popularnom junaku posvetio i jedan pozorišni komad.

Čileaska spisateljica Isabel Allende u svom romanu “Zoro” iz 2005. godine navodi da je junak mešavina Robina Hooda, Petra Pana i Che Guevare.

Telezivijska serija Walta Disneyja od 78 epizoda snimljenih od 1957. do 1961. godine doživjela je ogromnu popularnost.

U kinematografiji je bilo oko 50 Zorroa, i u verzijama parodije i erotike. Najpoznatiji glumci u toj ulozi su Daglas Fairbanks (1920), Tyron Power (1940), Alen Delon (1975) i Antonio Banderas u dva filma snimljena 1998. i 2005.

Zorro se pojavluje u stripu, pjesmama, video igricama, a njegov izgled visokog, vitkog momka na konju, koji nosi šešir, masku, crni plašt i mač u ruci, i dan danas se koristi.

 

 

(N1)