ovjerenje i sigurnost dva su najvažnija faktora za poslovnu politiku. Oni su bitni kako za strane, tako i za domaće investitore. Bišćanin Anis Harčević, koji živi u Švicarskoj, smatra da Bosanci u inostranstvu imaju motiv za ulaganje u domovinu, ali uz ljubav koja je neupitna, moraju se obezbijediti i sigurnost i povjerenje ulagačima.

Potencijali

– Svojim mogućnostima mi možemo pomoći domovini. Svaki građanin koji živi u inostranstvu nosi nešto u sebi što ga potiče da pomogne BiH ukoliko mu se pruži mogućnost. Ovo posljednje bih podvukao, jer je uz sigurnost i povjerenje to od presudnog značaja, kazao nam je Harčević.

image

On je vlasnik i menadžer kompanije Laser Bi, koja je osnovana 1997. godine u Bihaću, a kasnije je specijalizirana za trgovinu vodomaterijala, kupaonskog namještaja, termoinstalacija (centralno grijanje), te nudi stručne savjete pri planiranju, projektiranju, odabiru materijala i realizaciji ideja svojih klijenata.

– Vršimo i djelimičnu proizvodnju namještaja kojeg uspješno izvozimo u Švicarsku. Smatram da lokalna zajednica, kao i Kanton, mogu jako doprinijeti ekonomskom razvoju sa infrastrukturom i s prepoznavanjem i iskorištavanjem naših potencijala. Vjerujte da je toga u BiH mnogo, a u Evropi se upravo traže takva specifična okruženja u kojima je standard niži od evropskih zemalja, a gdje postoji mogućnost da se ostvari dobar poslovan plan, jer ovdje još ima prostora za razvoj privrede. Naravno, u BiH nije jednostavno poslovati, ali ja nisam imao većih poteškoća. Istina, birokratija je komplicirana i sve duže traje nego što bi trebalo, kazao nam je Harčević.

image

Prema trenutnoj Gradskoj upravi i vlasti Unsko-sanskog kantona Anis Harčević ima poštovanje samo zbog činjenice da se ne bave ucjenjivanjem i reketiranjem poslovnih ljudi kao što su to činili neki njihovi prethodnici.

Kontakti

Svoj godišnji odmor proveo je u rodnom Bihaću sa porodicom, a uz brojne obaveze nastojao je ostvariti i nove poslovne kontakte, učestvovati na poslovnim susretima i provjeriti da li je sve pod kontrolom u matičnoj firmi u Bihaću.

– Vrijeme proleti kao u nekom bunilu. Dok se obiđe sva rodbina, dok se barem dio onoga planiranog ispuni, dođe vrijeme da se vratimo nazad. Ipak, iako konfuzno, vrijeme provedeno ovdje nosi sa sobom najbogatije uspomene, kazao je Harčević.

 

 

(Moja BiH)