Kada živa u termometrima počne da se povećava, važno je da napravite neke kompromise. Sportski nutricionist Liam Holmes kaže da samo pet posto pada u hidrataciji može rezultirati padom performansi čak i do 20 posto.

Stoga je dobro razmotriti sljedeće prijedloge koje donosi Independent prije nego što obučete patike i krenete na trčanje.

Hidratacija

Jasno je da ćete se tokom trčanja ljeti znojiti mnogo više nego inače pa ćete unositi tečnost prije, za vrijeme i nakon trčanja, jer dehidriranje će rezultirati padom performansi, sporijim oporavkom, kao i mogućim glavoboljama ili grčevima.

Međutim, rješenje nije da jednostavno pijete više vode. Zapravo, prekomjerna potrošnja može razrijediti koncentraciju natrija u vašem tijelu i dovesti do hiponatremije (poznatije kao preopterećenje vodom) u ekstremnim slučajevima.

Umjesto toga, pokušajte da nadomjestite izgubljenu vodu i soli na pravilan način, a važno je kazati kako količine variraju od osobe do osobe. Ukoliko uzmete pravu količinu vode i soli, to će vas držati vrhunski spremnim.

Aklimatizacija

Kada stigne prvi toplotni talas, nemojte se dovoditi u iskušenje da vježbate kao što ste to radili dok je bilo nešto hladnije vrijeme. Lagano, kroz nekoliko sedmica, vaše tijelo će se prilagoditi tako da ćete sve jače vježbati bez obzira na vanjske klimatske uvjete.

Odjeća

Nosite laganu odjeću napravljenu od materijala koji se, kada se oznojite, ne pripijaju uz tijelo. Ovakva odjeća, posebno majice, pomoći će vam da temperatura vašeg tijela ostane nešto niža.

Dodaci

Običan kačket pomoći će vam da sačuvate svoje lice od direktne izloženosti sunčevom zračenju, a sunčane naočale su obavezne.

Krema za sunčanje

Nanesite zaštitu od sunca na svu izloženu kožu, posebno na osjetljiva područja kao što su leđa, koljena ili vrat. UV nivoi su visoki ljeti pa je neophodno koristiti adekvatne kreme koje će vas zaštititi od sunca.

Trčite hladovinom

Ukoliko je sunčan dan i ukoliko vaša redovna ruta ne nudi mnogo hlada, izaberite put koji će vas provesti kroz drveće ili šumu.

Nemojte se naprezati

Faktori kao što su previsoka temperatura, dehidratacija i gubitak soli su u velikoj mjeri povezani i kada pretjerujete, teško je ponovo krenuti. Dakle, smanjite uobičajeni tempo, čak razmislite i o brzoj šetnji umjesto napornom trčanju u ovakvim prilikama.

Iskoristite najhladnije dijelove dana

Blagoslovljeni smo s gotovo 17 sati dnevne svjetlosti tokom ljetnog solsticija pa zašto ne iskoristiti najhladnije doba dana za nešto teže fizičke aktivnosti. Probudite se rano ujutro kako biste trčali, a to isto možete raditi i u sami suton.

(klix)