Snimanje filma “Kuda ideš, Aida” počelo je prije skoro dva mjeseca, a ekipa glumaca je sa setom proputovala Mostar, Stolac i Sarajevo. Riječ je o filmu ratne tematike, a radnja se veže za Srebrenicu. U glumačkoj postavi su i Emir Hadžihafizbegović, Izudin Bajrović, Ermin Sijamija i Minka Muftić.

“Moj lik je 17-godišnji robusni tinejdžer koji mnogo voli svoju porodicu, ali se uvijek buni. Mnogo je mračniji od svog brata, u svakom smislu, i fizički i psihički. Iako djeluje grubo, on je ustvari veoma osjećajan, ali to ne pokazuje”, priča nam Bajrović.

Rame uz rame s velikim imenima bh. glumišta, ali i drugih zemalja

Čudan je osjećaj, kaže, raditi s velikim imenima, ne samo bh. glumišta nego i iz drugih zemalja. Za njega je sve to jedno veliko i lijepo iskustvo.

“Iako sam bio najmlađi na setu i s najmanje iskustva, to se nije osjetilo zahvaljujući predivnim kolegama, jer smo svi došli na snimanje s istim zadatkom. A to je uraditi i završiti posao što uspješnije. Trema je bila prisutna, ali nestala je vremenom i zahvaljujući podršci kolega i rediteljice, koju su mi pružali”, kaže.

Radnja filma “Quo vadis, Aida” odvija se u porodici koja se nalazi u vrtlogu dešavanja tih tragičnih vremena u Srebrenici i koja je preživjela golgotu.

Bajrović u razgovoru za Klix.ba kaže da je veoma zahvalan na prilici da radi sa svojim ocem.

“To je jedan neprocjenjiv osjećaj u kojem su bili izmiješani ponos, sreća, zadovoljstvo, ali i trema, jer izuzetno cijenim njegov rad. S druge strane tu je doza olakšanja jer sam se osjećao sigurno uz njega i siguran sam da je navijao za mene, iako to nije pokazivao. U priči kao što je ova igrati oca i sina nije jednostavno, jer zamišljati bilo koga u takvoj situaciji je teško, a pogotovo vlastitog oca”, kaže.

Za rediteljicu Jasmilu Žbanić ima samo riječi hvale. Smatra je sjajnom osobom koja zna šta želi, a koju on iznimno poštuje.

“Drago mi je što naš odnos nije bio samo profesionalan, nego i prijateljski. U trenucima u kojima sam možda sumnjao u kvalitet svog rada, dosta mi je pomoglo to što sam imao veliko povjerenje u nju i njene odluke. Zahvalan sam joj što mi je pružila priliku da budem dio ovako velikog projekta”, ističe Bajrović i dodaje kako se nada da će njihov odnos ostati isti i da će u budućnosti ponovo raditi zajedno.

Premijera filma “Sin” na 25. Sarajevo Film Festivalu

Pored ovog angažmana Dino tumači glavni lik u filmu “Majkino zlato”, snimljenom u režiji Irfana Avdića, kao i u novom filmu bh. rediteljice Ines Tanović “Sin”. Uz to se pojavljuje u brojnim predstavama i završava četvrtu godinu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Razgovor zaključuje osvrtom na veliki uspjeh filma “Sin” koji će otvoriti ovogodišnji Sarajevo Film Festival. Vijest o premijeri ga je zatekla i iznenadila, takvo nešto nije očekivao.

Za njega je to velika nagrada jer je neko prepoznao rad i trud cijele ekipe za koju odgovorno tvrdi da je ostavila “srce na terenu”.

(klix)