Propisane dužnosti nalaze se iznad srca i ljudskosti, a spašavanjem čovjeka najbliži smo Bogu. Doktori to rade svaki dan, a neko će reći da im to nalaže i Hipokratova zakletva. No, šta reći kada to rade i mimo dužnosti ili kad neko spasi život ko i nije ljekar, neko ko ima znanje za pružanje prve pomoći stečeno na nekom kursu ili prilikom polaganja vozačke dozvole?

Ti hrabri i humani ljudi su oko nas, ali, nažalost, svemu se pridaje više pažnje nego našim herojima. „Avaz“ je u više navrata objavio priče o našim herojima, običnoj raji koja bi i danas, ako treba, uskočila i pomogla. Bilo kada i bilo gdje.

1. Operacija u Boeingu

Zeničanin Anel Okić, hirurg u Kantonalnoj bolnici Zenica, nije ni slutio da će mu putovanje u Kolumbiju ostati doživotno u sjećanju, s obzirom na to da je na letu, koji je trajao 11 sati, u avionu Boeing 787 spasio život Francuzu.

Sve se odigralo u aprilu na letu Panama – Pariz, kada je, nakon tri sata vožnje, neko upitao ima li među putnicima neko medicinske struke jer je jednom putniku loše.

– Bez razmišljanja sam se javio. Odveli su me na kraj aviona. Tamo sam zatekao blijedog momka koji je teško disao. Na koljenu, koje je bilo otečeno, vidio sam ranu. Kazao je da je bio u panamskoj džungli i da ga je dan prije nešto ujelo. Koljeno je bilo inficirano, a veći dio noge otekao. Imao je povišenu temperaturu – ispričao je tada Okić.

Rekao je posadi da se rana odmah mora otvoriti i očistiti. Oni su mu donijeli svu potrebnu opremu, kaže Zeničanin, a potom je uslijedila operacija.

– Stjuardi su mi pomogli. Očistio sam ranu, evakuirao gnoj i zavio. Sumnjao sam da se radi o velikoj alergijskoj reakciji, pa sam aplicirao i infuziju s hidrokortizonom. Pacijent je nakon infuzije i tretmana bio dosta bolje, a potom sam mu intramuskularno dao i injekciju s antibiotikom širokog spektra. Sve je trajalo sat – kaže Okić.

2. Utapanje u Miljacki

Adnan Hadžiahmetović, pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, u aprilu je postao heroj nakon što je brzim i efikasnim djelovanjem spasio muškarca od utapanja u koritu rijeke Miljacke.

– Trčao sam Vilsonovim šetalištem. Primijetio sam u blizini hotela ”Bristol” da se u koritu Miljacke neko guši. Tad sam obavijestio operativnu dežuru MUP-a KS o čemu se radi, a onda sam odmah skočio u Miljacku. Dolje sam se spustio i izvukao muškarca iz vode. Ubrzo su stigla vozila MUP-a i Hitne pomoći i pružili su osobi prvu pomoć, a onda su muškarca odvukli u Centar urgentne medicine – kazao je tada hrabri policajac.

Adnan Hadžiahmetović: Izvukao muškarca iz vode - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Adnan Hadžiahmetović: Izvukao muškarca iz vode

 

3. Drama na Vlašiću

Na Vlašiću prije šest godina odvijala se prava drama kada se 22-godišnja Mirzeta M. počela daviti komadićem hrane koji joj je zapao u dušnik. Među okupljenima se našao i Almedin A., koji je s velikog parkinga u centru Babanovca potrčao prema ski-liftu, jer je neko kazao da je na ski-liftu vidio ljekara među skijašima.

Radilo se o poznatom sarajevskom plastičnom hirurgu Reufu Karabegu, koji je bio s porodicom na noćnom skijanju. Brzom i stručnom reakcijom dr. Karabeg je unesrećenoj djevojci spasio život.

Reuf Karabeg: Djevojci spasio život - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Reuf Karabeg: Djevojci spasio život

4. Izvadio jezik fudbaleru

Rusmir Cviko prošle godine postao je junak u Kini nakon što je spasio život Kameruncu Džonu Meriju (John Mary).

Bh. stručnjak, koji vodi ekipu kineskog drugoligaša Meizu Haka, na meču protiv Tijanšana (3:0) je u jednom trenutku utakmice utrčao na teren i odmah reagirao kada je njegov najbolji fudbaler pogođen loptom u vrat. Meri je pao na teren, počeo se gušiti, ali Cviko je ušao na teren, izvadio mu jezik i spriječio najgore.

  • ” style=”box-sizing: border-box; position: relative; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px; float: left; width: 668.813px;”>Rusmir Cviko: Postao junak u Kini - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Rusmir Cviko: Postao junak u KiniFoto: (Arhiv)

Nakon meča Kamerunac je poslao dirljivu poruku svom treneru u kojoj mu je zahvalio što mu je spasio život.

 

(avaz)