Tradicionalna Čevljanska korida, koju već godinama organizira Nevladina organizacija “Čevljanovići 1947”, najavljena je za 27. i 28. juli 2019. godine.

Međutim, nakon što su predstavnici Mjesne zajednice Gajevi kazali da će održati proteste i spriječiti održavanje ovogodišnje Čevljanske koride, oglasio se i Besim Gljiva, jedan od organizatora. Gljiva je za “Dnevni avaz” kazao da je sve spremno za održavanje ove manifestacije.

– Čevljanska korida ide u skladu sa zakonom. Jedna manja grupa građana s nekih područja iz mjesne zajednice Gajevi želi napraviti opstrukciju za održavanje. Moram biti iskren, nisam siguran koji su im motivi i ciljevi. Manifestaciju ne organizira Mjesna zajednica i održava se isključivo na privatnim posjedima vlasnika koji žive u Gornjim Čevljanovićima. Imamo sve papire i sve je u skladu sa zakonima – ističe Gljiva.

Besim Gljiva  - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Besim GljivaFoto: (Avaz)

 

Organizator dodaje kako ovo nije prvi put da manja grupa građana pokušava osporiti ovu manifestaciju, ali da nikada nisu uspjeli u tome.

– Od 2010. godine pokušavaju osporiti ovu manifestaciju. Mislim da im je cilj da pokušaju inicirati neki broj građana da ovo ne podržavaju, što im ne uspijeva. Definitivno su im motivi lične prirode ili prosto žele i oni nešto tako da organiziraju. Za koridu je sve spremno i bit će održana bez obzira na sve – kazao je Gljiva.

 

 

(avaz)