Nedavno otkrivena pećina u selu Smoljina kod Bosanskog Petrovca krije nevjerovatno prirodno bogatstvo stalagmita i stalaktita te drugog pećinskog nakita, ali i druge tajne.

Petrovčanin Siniša Mrđa, član Kluba ekstremnih sportova ,,Crni Vrh ” zajedno sa članovima speleoleoškog društva ,,Ponir ” iz Banja Luke Sinišom Popadićem i Aleksandrom Peganom te dvojicom speleologa iz Beograda Milanom Trišićem i Davidom Miljuškovićem nastavio je istraživati Riponjinu jamu. Nima se pridružio i hrabri novinar RTV USK Amir Nuspahić koji je tom prilikom napravio predivne fotografije i video snimke pećine.

U jednom dijelu pećine istraživači su na svoje veliko iznenađenje pronašli urezan crtež čovjeka s kopljem.

– Nismo sigurno, ali smatramo da je crtež veoma star. Ne možemo pretpostaviti kako je osoba koja ga je urezala uopšte ušla u pećinu jer je ulaz veoma strm i težak. Potrebno se konopcima spustiti nekih 50 do 60 metara Zato smatramo da postoji još jedan ulaz u pećinu koji je možda zatrpan. U blizini je nekad bio rudnik boksita i možda su eksplozije uzrokovale zatrpavanje tog ulaza – kaže Mrđa.

U pećini se nalazi i stub visok između 40 i 50 metara. Najviši stub u Evropi visok je 32 metra i nalazi se u pećini u Španiji. Stub nastaje spajanjem stalaktita i stalagmita, a u prosjeku raste jedan do dva milimetra godišnje.

Prema tim podacima ova pećina bi mogla biti jedna od najstarijih u Evropi.

Mrđa dodaje da su s četvrtog nivoa pećine dospjeli u veliku halu, dugu oko 30 i visoku 60 metara.

– Tu smo naišli na jedan uski vertikalni prolaz koji vodi u malu dvoranu gdje je i kraj pećine. No, iz te dvorane penje se jedan pećinski dimnjak visoko oko 40 metara, a kuda on vodi istraživat ćemo u jednom od narednih silazaka – kaže Mrđa koji dodaje da je sva dosadašnja istraživanja sam finansirao te da mu je za nastavak potrebna pomoć.

 

 

 

(Jajce Online/M.Avdic-Stupac)