Županijsko državno tužilaštvo u Bjelovaru je na temelju kaznene prijave PU zagrebačke donijelo rješenje o provođenju istrage protiv tri osobe sa stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnog djela trgovanja ljudima.

Riječ je o osobama starim 25, 55 i 30 godina koje su 18-godišnju djevojku zatočili i zlostavljali. 25-godišnji muškarac je navodno u septembru upoznao tinejdžerku i predložio joj da dođe da živi s njim, njegovom 50-godišnjom majkom i 30-godišnjim bratom. Djevojka je pristala.

“Kad je žrtva, koja je bila u dobi djeteta, pristala; zajednički i dogovorno s drugookrivljenicom i trećeokrivljenikom od rujna 2017. pa do 18. lipnja 2019. zahtijevali su od žrtve da odlazi u trgovine te da bez plaćanja iznosi proizvode, a kad bi ona odbila, fizički su je kažnjavali tako da je žrtva u strahu za vlastiti život pristajala odlaziti u trgovine i s polica bez plaćanja uzimati proizvode te ih predavala prvookrivljeniku koji bi ih prodavao, a novac bi zadržavao za sebe”, stoji u saopštenju Županijskog državnog tužilaštva u Bjelovaru.

Kako javlja “Dnevnik.hr”, porodica koja je mučila djevojku ima državljanstvo Srbije.

Sumnja se da su prvooptuženi i njegova 50-godišnja majka tražili od žrtve da prosi i da sav novac predaje njima pa su je tako u više navrata odvozili u drugo mjesto gdje je, prema njihovom nalogu, prosila i predavala im novac. Kada više nije mogla da to trpi, pokušala je samoubistvo.

Kada se oporavila, optuženi su ponovo od nje tražili da ide da krade, čemu se ona suprotstavila. Opet su počeli da je tuku pa je djevojka, kako više ne bi trpjela fizičko zlostavljanje, još jednom pokušala samoubistvo, zbog čega je završila u bjelovarskoj bolnici.

“Osnovano se sumnja i da je prvookrivljenik točno neutvrđenog dana, od 18. lipnja 2019. do 27. lipnja 2019., tijekom boravka žrtve u bolnici, u namjeri da ju ustraši, prijetio joj smrću njenih roditelja, ukoliko bilo što kaže policiji. Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru stavilo je sucu istrage Županijskog suda u Bjelovaru prijedlog da se protiv okrivljenika odredi istražni zatvor zbog postojanja osobitih okolnosti koje su upućivale na opasnost da će osumnjičenici pobjeći, da će boravkom na slobodi ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, kao i da će ponoviti kazneno djelo. Sudac istrage je, nakon održanog nejavnog usmenog ročišta, donio rješenje kojim je okrivljenicima odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana”, kažu u DORH-u.

“Prema današnjim saznanjima, još nije donesena pravomoćna odluka o pokretanju istrage ni o istražnom zatvoru”, rekla je za “Dnevnik.hr” Sandra Knok-Čanić, zamjenica županijskog državnog tužioca u Bjelovaru.