Hakeri su napravili kopiju popularne igrice i mnogi su ga instalirari. Igrica nije bila zapravo igrica, a jednom zaražen uređaj toliko je teško očistiti da su neki korisnici jednostavno digli ruke i radije kupili novi telefon.

Stručnjaci za računalnu sigurnost tvrtke Wandra nedavno su otkrili kako jedna od igara na Google Play trgovini, Scary Granny, nije samo horor igra u kojoj se borite protiv zombija, već i živote igrača pretvara u pravi horor, piše Zimo.hr.

Radi se zapravo o lažnoj kopiji popularne igre Granny koju je preuzelo više od 100 milijuna igrača.

No ono što Scary Granny čini posebno podlom je činjenica da nakon instalacije korisni ne može prepoznati da se radi o “lažnoj” igri koja će mu uskoro naštetiti.

Naime, Scary Granny se nekoliko dana ponaša poput bilo koje mobilne igre, a tek onda otkrije svoje pravo lice. Kad korisnik već smetne s uma što je sve instalirao na svoj pametni telefon, krenu iskakati različiti oglasi koji na prvi pogled izgledaju kao početne stranice popularnih aplikacija među kojima su Facebook, Instagram, Snapchat i Google.

Korisnici, koji u tom trenutku još nemaju razloga za posumnjati u “legalnost” tih iskočnih ekrana, upisuju svoja korisnička imena i lozinke te tako postaju prave žrtve kibernetičkih kriminalaca. Jer nakon toga im malware koji se skriva u Scary Granny “krade” e-mail adrese telefonske brojeve, datume rođenja, pa čak i autentifikacijske kodove i sigurnosne tokene. Sve ono što se poslije može iskoristiti za krađu daljnjih podataka, financijskih sredstava ili jednostavno blokiranje korisnika na svim mogućim mrežama i servisima.

Osim toga, pojavljuju se i brojni iskočni prozori u kojima se korisnike pokušava natjerati da plate 20 dolara za punu verziju igre.

Jednom zaražen uređaj toliko je teško očistiti, da su neki korisnici jednostavno digli ruke i radije kupili novi telefon.

Iako je Google uklonio Scary Granny iz Play trgovine, procjenjuje se kako je više od 50 tisuća korisnika preuzelo igru koja im je pretvorila život u horor.

Iz Wandera zato upozoravaju korisnike da budu oprezni i prilikom instalacije aplikacija iz legitimnih izvora i obrate pozornost na bilo kakvo neobično ponašanje te sve odmah prijave Google Play trgovini.