Na Googleovom Twitter profilu se pojavila informacija prema kojoj ta kompanija sprema opciju kojom će korisnici sami moći da odrede koliko dugo će podaci o njihovim aktivnostima na webu i unutar aplikacija ostati zabeleženi.

Promjena se zasad odnosi na korisnike Android i iOS uređaja na kojima će biti dostupna opcija unutar njihovih Google naloga (odnose se na Location History i Web & App Activity).

Korisnici će moći da postave jednu od dvije opcije, podaci se automatski brišu u roku od tri mjeseca ili u roku od 18 meseci od njihova generisanja.

Postoji i treća opcija: podaci se čuvaju sve dok ih korisnik sam ručno ne obriše kada to bude htio.

Do sada nije postojala opcija automatskog brisanja podataka, već je korisnik mogao da odabere kompletno ručno brisanje podataka ili samo djela njih.

 

 

 

(Fokus.ba)