Dr. Sanja Huterer sa adresom boravka u Austriji, tokom aprila 2019. godine bila je angažirana u Udruženju za razvoj medicinskog istraživanja u Bosni i Hercegovini u Sarajevu, kao jedna od učesnica programa prenosa znanja iz iseljeništva u javne institucije u Bosni i Hercegovini, a koji se realizuje u okviru projekta „Dijaspora za razvoj „D4D“ – projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Vlade Švicerske, u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM).

Sanja Huterer je rođena u Sarajevu, gdje je završila Medicinski fakultet i specijalizaciju  anestezije i intenzivne medicine.
Put je sa malom djecom iz zaraćenog Sarajeva odveo u inostransvo, konkretno u Beč. Kako navodi Sanja, početi od nule nije bilo lako. Pomoglo joj je to što je gimnaziju završila u Beču i odlično govorila njemački jezik. Dobra okolnost je bila i ta što je nakon ponovljenog specijalističkog ispita iz anesteziologije odmah dobila posao specijaliste za anesteziju te nakon toga u kratkom vremenu pastala konsultant. Sanja već duži niz godina radi u Herz Krankenhaus bolnici u Beču, a koja je specijalizirana za ortopedske zahvate, naročito za endoprotetiku svih zglobova.

Sanja je bila jedna od prvih doktora koji su radili na inovativnoj metodi regionalne anestezije (blokada živaca lokalnim anestetikom vođenim pod ultrazvukom/Ultrasound Guided Regional Anaesthesia). Ova metoda se primjenjuje kako za anesteziju potrebnu za operativne zahvate, tako i za neke od terapija, a prednost ove anestezije je što se anestezira samo određeni dio tijela, te opća anestezija nije potrebna.

– Kardiocirkulatorni pacijenti su stabilniji nego u općoj anesteziji. Po želji pacijenta može se dati sredstvo za spavanje, međutim mnogi pacijenti žele pratiti operaciju na monitoru ili pak gledaju filmove i slušaju muziku, navodi Sanja i dodaje da postoji mogućnost plasiranja katetera perineuralno.

Kroz taj kateter se aplicira lokalni anestetik te je moguće prolongirati djelovanje nervne blokade i tako omogućiti bezbolnost u toku dužeg vremenskog perioda. Ističe da je ova nova metoda koju su razvili u Beču revolucionarna za anesteziju obzirom da značajno reducira troškove operacije, ubrzava oporavak te omogućava raniji otpust pacijenta iz bolnice i u međuvremenu se njena primjena raširila po cijelom svijetu.

Od 2005. godine Sanja je načelnica odjeljenja za regionalnu anesteziju i terapiju boli. Također vodi edukaciju i inovacije za primjenu ultrazvuka u regionalnoj anesteziji. Predavanja i radionice na temu primjene ultrazvuka je održala u mnogim evropskim zemljama i po cijelom svijetu, ali posebna joj je želja bila da ova metoda zaživi u njenoj domovini BiH.

Zbog toga joj je naročito drago da je kroz projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH bilo moguće organizirati trodnevni kurs sa predavanjima, praktičnim vježbama sa ultrazvučnim aparatom, te i izvesti blokadu na pacijentu. Ističe da je prvi put u Sarajevu izveden zahvat operacije na mišićima nadlaktice u supraskapularnoj blokadi pleksus brahialisa izvedenoj uz pomoć ultrazvuka.

– Pacijent je u toku zahvata bio budan, sa timom se šalio i nije osjetio nikakve bolove niti za vrijeme operacije, a ni do kontrolnog pregleda sljedeći dan, ističe Sanja.

Sanja je u mogućnosti da svojim kolegama iz Bosne i Hercegovine kao i kolegama iz drugih dijelova bivše Jugoslavije, prenese najnovija saznanja direktno iz prakse obzirom da radi u bolnici u kojoj se godišnje izvodi preko 6000 zahvata regionalne anestezije pod ultrazvukom, te je i razvoj novih metoda na tom području izuzetno dobar i konstruktivan. Prenijeti svoje iskusvo i omogućiti dalji razvoj za nju predstavlja veliko zadovoljstvo, zbog čega to i radi na dobrovoljnoj bazi.

Baš zbog tog zadovoljstva u razmjeni i prenosu iskustva te u saznanju kakve plodove u razvoju u BiH to donosi, Sanja bi preporučila svima koji su u dijaspori da se potrude da prenesu svoje znanje.

 

 

(Moja BiH)