Mjesec juni ostao je zlatnim slovima upisan u historiju sporta Bosne i Hercegovine. Naime, na današnji dan prije pet godina nogometna reprezentacija BiH upisala je prvi nastup na Svjetskom prvenstvu.

Debitantski nastup “Zmajevi” su tada imali protiv supermoćne Argentine na kultnoj Marakani u Rio de Žaneiru s ispunjenim kapacitetom od 74.738 gledalaca.

Bila je to poslastica za svakog patriotu. Uoči utakmice prvi put himna Bosne i Hercegovine zasvirala je na završnici jednog velikog takmičenja.

Izabranici Safeta Sušića nisu uspjeli napraviti iznenađenje i “Gaučosi” su na kraju slavili pobjedu od 2:1.

Sead Kolašinac je na otvaranju meča zatresao vlastitu mrežu za vodstvo “Gaučosa”, a Asmira Begovića je matirao i Lionel Mesi (Messi) u 65. minuti.

Utješni pogodak za “Zmajeve” postigao je Vedad Ibišević u 85. minuti. Ujedno, to je bio prvi gol za BiH na svjetskim prvenstvima, koji će također ostati upisan u historijske knjige našeg nogometa.

Legendarni Ivica Osim veoma je emotivno, uz oči ispunjene suzama, doživio taj trenutak.  Pogledajte kratki dokumentarni prilog koji je jedna japanska TV stanica napravila o tom momentu.

(avaz)