S obzirom na predstojeću ljetnu sezonu kada se očekuje povećano korišćenje solarijuma, inspektori će pojačati nadzor nad radom ovih objekata, a u dijelu zabrane korišćenja solarijuma za maloljetnike

– Novim Zakonom o nejonizujućem zabranjeno je izlaganje vještačkim izvorima ultraljubičastog zračenja u kozmetičke svrhe licima mlađim od 18 godina. S obzirom na to da solarijum emituje ovu vrstu nejonizujućeg zračenja, maloljetnim licima se ne smije dozvoliti upotreba solarijuma za vještačko tamnjenje kože. Gradskim i opštinskim inspektorima naloženo je da u kontrolama upoznaju vlasnike salona za njegu i uljepšavanje sa novim odredbama zakona i upozore ih da ovakve vrste usluga ne mogu pružati maloljetnicima. U slučaju sumnje da se zračenju izlaže maloljetna osoba, inspektori će istu legitimisati i preduzeti mjere prema odgovornom licu – upozoravaju iz Inspektorata RS.

Zakonom je predviđena novčana kazna za subjekte koji maloljetnicima dozvole izlaganje ovoj vrsti zračenja u kozmetičke svrhe, i to pravnom licu u iznosu od 1.000 do 3.000 KM, a odgovornom licu u pravnom licu i preduzetniku od 500 do 1.500 KM.

– Takođe, apelujemo na građane starije od 18 godina da prije upotrebe solarijuma potraže savjet doktora, specijaliste dermatologa. Zracima u solarijumu ne trebaju se izlagati ni osobe sa osjetljivom kožom, osobe sa mnogobrojnim pigmentima, mladežima, koji su ranije imali sunčeve opekotine, osobe koje uzimaju lijekove i osobe sa kožnim bolestima – naglašavaju u Inspektoratu RS.

 

 

(srpska info)