U okviru projekta „Jajce – još jedna uspješna priča ” koji provodi NDC Sarajevo, pod pokroviteljstvom ambasade Savezne republike Njemačke, a u saradnji sa srednjim i osnovnim školama iz Jajca, Jezera i Mrkonjić Grada uz podršku PD „Ćusine“ proteklog vikenda na Planinarskom domu „Ćusine”održao se kamp prijateljstva čiji su učesnici učenici iz ovih škola zajedno sa svojim profesorima i nastavnicima.
Osim sportskih i zabavnih aktivnosti, organizirana je eko-akcija u Jezeru, gdje su čistili otpad koji je nastao uslijed poplava, na području ove opštine, cijelim tokom rijeke Plive i užem centru,

-Pored građana opštine Jezero i učenika OŠ „Vuk Karadžić” , pridružili su se i učesnici iz susjednih opština uz podršku Nansen dijalog centra. Ovom akcijom imamo za cilj da podignemo ekološku svijest građana o značaju očuvanja životne sredine. Samo čista okolina i čista Pliva je bogatstvo – rekla je Snežana Ružičić, načelnica opštine Jezero.

Nakon akcije učesnici su nastavili druženje na planinarskom domu uz sportske i kulturno-zabavne aktivnosti te zajednički ručak. Ovaj kamp ima za cilj približavanje mladih iz ova tri grada i prevazilaženje podjela i razlika među njima.

Ovo je ujedno i finalna aktivnost za ovu projektnu godinu i uvod u narednu koju sprovodi PD „Ćusine”.

 

 

(Jajce Online)