Sredinom 2017. godine Evropska unija ukinula je roaming u svojim članicama, a to je nešto što se odavno očekuje i kod nas, s obzirom na to da su cijene roaminga i sa zemljama regiona po nekoliko puta veće. Priča se o tome već neko vrijeme, pa je početkom aprila ove godine potpisan regionalni Sporazum o roamingu, koji omogućava niže cijene od 1. jula.

Faze

– U prvoj fazi, od 1. jula, cijene roaminga će biti niže za 27 posto, a od 1. jula 2021. godine roaming bi trebalo da bude ukinut u zemljama zapadnog Balkana, poručeno je sa tog sastanka, a prije nekoliko dana održan je i sastanak u Ohridu na kojem su dogovarani načini implementacije Sporazuma.

– Ono na čemu insistiramo kako bi se izbjegli dugi postupci u prelaznom periodu, dok operateri ne provedu te mehanizme, jeste da odredimo fiksne cijene koje će biti snižene u rasponu od 70 do 80 posto, rekao je Saso Dimitrioski, direktor AEK-a, nakon ovog sastanka.

Na pitanje jesmo li mi spremni za ovaj korak, iz Regulatorne agencije za komunikacije BiH, čiji predstavnici su bili u Ohridu, rečeno nam je kako trenutno nisu u mogućnosti dati detaljnije podatke, te kako je u toku usaglašavanje stavova u vezi sa načinom i dinamikom snižavanja cijena usluga roaminga na nivou regulatornih tijela zemalja potpisnica Sporazuma, koji stupa na snagu 1. jula.

Međutim, iako još nije sve definisano, telekom-operateri u BiH su spremni.

– Od 1. jula u primjeni će biti prva faza snižavanja cijena roaminga u šest zemalja zapadnog Balkana tzv. RLAH + (Roaming Like At Home Plus) na osnovu potpisanog Sporazuma o snižavanju cijena roaminga u mobilnim telekomunikacijskim mrežama. U toj fazi, koja će trajati do 30. juna 2021, korisnicima će se roaming u ovih 6 zemalja obračunavati po maloprodajnim cijenama na koje je dodana Sporazumom definisana tzv. dodatna vrijednost koja za govor iznosi 0,05 eura po minuti, za SMS 0,02 eura po poruci i 0,015 eura po Mb za data saobraćaj. Također, u ovoj fazi je definisana i maksimalna vrijednost koja predstavlja zbir maloprodajne cijene i dodatne vrijednosti koja će se smjeti naplaćivati korisniku kada je u roamingu, kazala nam je Nađa Lutvikadić-Fočo, šef Odjela za korporativne komunikacije BH Telecoma.

S obzirom na to da, dodala je, obračun svih operatora zemalja potpisnica Sporazuma ne podržava u ovom trenutku različite obračune u roamingu zbog postojanja velikog broja korisničkih paketa, zbog čega je i tražena odgoda primjene, RAK-u je predložen jedinstveni način obračuna roaminga na način da se korisnicima obračunava najčešće korištena maloprodajna tarifa za nacionalni saobraćaj na koju će se dodati tzv. dodatna vrijednost.

– Ako Agencija odobri ovaj model, BH Telecom je spreman za implementaciju prve faze Sporazuma od 1. jula 2019. godine. Sve druge opcije zahtijevaju odgodu zbog potrebe prilagodbe paketa i investiranja. Period prve faze u trajanju od 2 godine BH Telecom i drugi operatori će iskoristiti kako bi obezbijedili tehničke i komercijalne uslove za primjenu potpunog ukidanja roaminga u zemljama potpisnicama Sporazuma koje će biti u primjeni od 1. 7. 2021, istakla je Lutvikadić-Fočo.

Kao kod kuće

Milica Kondić, portparol M:tela, kaže kako je i ova kompanija spremna da ispoštuje sve zahtjeve donijete od institucija BiH i to u zadatim rokovima.

– Očekujemo da RAK ubrzo napravi određene korake u ovom pravcu i donese odgovarajuće pravne akte vezano za sprovođenje Sporazuma, kazala je Kondić.

Sporazum o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regionu zapadnog Balkana, kazali su nam iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH, predviđa smanjenje cijena u tri etape/faze, do potpunog ukidanja cijena roaminga, tj. do postizanja cijena “kao kod kuće“ (engl. Roming Like at Home).

– Naime, cijene roaminga za građane BiH će biti znatno smanjene početkom primjene Sporazuma, a potpuno ukidanje naknada za usluge roaminga za građane BiH je predviđeno od 1. jula 2021. godine, nakon čega pružatelji usluga roaminga u regionu zapadnog Balkana neće naplaćivati nikakvu dodatnu naknadu osim domaćih maloprodajnih cijena za korisnike usluga, što zapravo znači “cijena kao kod kuće“ za roaming usluge, kazali su.

 

 

(oslobodjenje.ba)