Prijedorčanin Kristijan Vujčić i Nedim Sladić iz Sarajeva osnovali su prvu bh. zajednicu lovaca na oluje „Bosnia Storm Chasers“.

Vujčić ističe da je najveći poticaj za osnivanje ove zajednice bila dugogodišnja ljubav prema atmosferskim procesima.

Dobrovoljni rad

– Jedan od razloga jeste i želja da i naša država ima svoju zajednicu lovaca na oluje, posebno jer druge države već odavno imaju takve zajednice, a neke, poput Hrvatske, i više njih – kaže Vujčić.

Vujčić: Dugogodišnja ljubav

 

Sladić dodaje da najviše vole noćne oluje, jer su kadrovi tada impresivniji i munje dolaze od punog izražaja.

– Nije nam teško ni cijelu noć ostati budnima da bismo uživali u oluji – kaže Sladić.

Sladić: Opasne situacije   - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Sladić: Opasne situacije

 

Da nije riječ o bezazlenom hobiju, dokaz su i opasne situacije u koje su dolazili. Kristijan je dva puta svjedočio bliskom udaru munje. Na samo 200 metara od njega munja je udarila u drvo.

Jaka grmljavina

– Padala je kiša skoro cijeli dan, nije bilo grmljavine. Navečer sam, vraćajući se kući s fakulteta, htio napraviti fotografiju pljuska, koji je tada ojačao… Tada je zasvijetlilo, blicnulo! U prvoj sekundi pitao sam se kako moj fotoaparat odjednom ima tako jak blic, a onda sam čuo jaku grmljavinu. Razlog tome je sporije kretanje zvuka od svjetlosti. Grom je udario u drvo na suprotnoj strani ceste, a meni je bilo krivo što to nisam zabilježio fotoaparatom – istakao je Vujčić.

 Imaju i jednu članicu

Kristijan ističe da zajednica ima mnogo dopisnika i 20 članova. Neki su članovi aktivniji lovci na oluje od drugih.

– Za sada imamo i jedinu članicu, Sabinu Hodžić, koja je prateći rad zajednice i objave na našoj Facebook stranici, zavoljela nepogode. Broj članova, na našu radost, iz mjeseca u mjesec sve je veći. Naši članovi su i iz Federacije BiH i iz Republike Srpske – kazao je Vujčić.

 

(avaz)