Selma Berisalić-Starfinger, jedna od naših najuspješnijih modnih dizajnerica, čije kreacije nose i neke od najpoznatijih dama kod nas i u svijetu, poput Rihanne, Fergie, Coco Rocha, Maëlys Tanović, Dalile Sinanović, Ljilje Ivanović, Biljane Cincarević, Elene Karić, Martine Saira Keškić, Emine Ganić…, nakon osam mjeseci ponovo je u svom rodnom Sarajevu.

Protekle mjesece Selma je provela u New Yorku, Los Angelesu, San Franciscu, Palm Springsu, Meksiku…, istražujući kulture tamošnjih naroda iz kojih dizajnerica godinama crpi inspiraciju za svoje kreacije.

– Trenutno sam bazirana na izradi odjeće za cijeli svijet, čime pokazujem da smo svi jedno. Neke od kreacija bit će ukrašene Sri Yantrom, simbolom poznatim u Indiji, u Hinduizmu, koji označava bezuslovnu ljubav. Pomažu mi bosanke, žene koje izrađuju Sri Yantru po našem ručnom radu – zlatovezu i keranju. Želja mi je iz dalekih krajeva donijeti kulturu nekih naroda i upoznati naše ljude sa tim, ali i našu kulturu i tradiciju prenijeti drugima, što radim godinama u koju god zemlju dođem – kaže Berisalić-Starfinger, dodajući kako je kolekcija odjeće koju trenutno radi ustvari njen doktorat kada je riječ o modnom dizajnu.

Tokom boravka u ovim zemljama Selma je upoznala mnoge umjetnike sa kojima je, kako kaže, uspostavila odličnu saradnju i koji su joj pomogli da otkrije stvari koje do sada nije znala.

No, naša dizajnerica u Ameriku je otišla i sa gotovim kreacijama, koje već godinama prodaje poznatoj klijenteli u New Yorku i Los Angelesu. Pohvalila nam se kako je jednu od njih ovog puta kupila holywoodska glumica Mariska Hargitay.

– Ljudi tamo cijene unikatnost i originalnost, a takva je svaka moja kreacija. U izradi koristim luksuzne materijale, često one koji se prave samo u jednoj fabrici na svijetu. To sam sebi zadala još dok sa studirama modni dizajn na prestižnom privatnom univerzitetu ESMOD u Berlinu. Primjera radi, čipku koju ja koristim nabavljam isključivo u fabrici u kojoj kupuju i dizajneri koji rade za modnu kuću “Valentino”. Moji klijenti su navikli na to i ne želim ih razočarati – napominje.

Dizajnerica poznata po izradi luksuznih haljina i kaftana ovog puta odlučila je napraviti promjenu. Naime, njeni najnoviji kaftani stvoreni su za sve prilike – plažu, grad, crveni tepih.

– Napravila sam kaftane koji se mogu transformirati u nekoliko jednostvanih poteza. Mogu se nositi tokom cijelog dana,  na plaži, ali i uvečer ako izlazite sa partnerom ili prijateljima. Uglavnom ih pravim od visokokvalitetne pliš svile koju nabavljam u New Yorku, a koja se može nositi i ljeti i zimi. Svaki od njih ukrašen je jedinstvenim detaljima koji se ne ponavljaju, a koji su uglavnom proizašli iz kulture nekih naroda. Nažalost, Sarajke se još uvijek ne usuđuju nositi kaftane, poput Beograđanki i Crnogorki kojima je to omiljeni odjevni predmet, ali se nadam da će se ta svijest vremenom promijenti. Također, žene na Bliskom istoku, u Južnoj i Sjevernoj Americi, svakodnevno ih nose, jer su udobni i daju ženstvenost – kaže Berisalić- Starfinger i otkriva kako će predstojeće ljeto i jesen provesti radno u Sarajevu, a krajem godine kreće na još jedno putovanje, ovog puta u Indiju, Bali i Maroko.

 

 

(Faktor.ba)