Najveći turistički magazin “Lonely Planet” uvrstio je hercegovačku Ćirinu biciklističku stazu među Top 10 destinacija na svijetu koje bi ove godine trebalo posjetiti. Ćiro je zauzeo visoko četvrto mjesto.

Ćirina biciklistička staza proteže se dionicom Uskotračne pruge Ćiro, a na njenoj popularizaciji najviše je uradila Udruga “HerzegovinaBike”.

– Ćiro staza je biciklistička staza od Mostara do Dubrovnika. Ona predstavlja sastavni dio EuroVelo 8 – mediteranske rute koja dužinom od 5,888 km prolazi kroz 11 zemalja. Ćiro biciklistička staza duga je oko 250 km i dodaje Bosnu i Hercegovinu EuroVelu 8 kao 12. zemlju. Ova biciklistička ruta koristi izvornu parnu željeznicu koja je izgrađena 1903. u vrijeme Austro-Ugarske i zatvorena 1976. godine – pojašnjavaju na stranici “HerzegovinaBikea”

Ljubitelji prirode i biciklizma imat će vrlo skoro priliku organizovano uživati u prirodnim ljepotama Južne Hercegovine.

Naime pomenuta Udruga „HerzegovinaBike“ i JP “Vjetrenica” najavljuju Drugu biciklijadu koja će se kretati starom prugom na dionici Hutovo selo – Ravno (Zavala), a koja će biti održana u nedjelju 02.06.2019. sa početkom u 11:00 sati ispred osnovne škole u Hutovom selu.

Biciklijada se realizira uz finansijsku podršku „Turističke Zajednice HNŽ/K“, a u cilju promocije „Južne Hercegovine i Uskotračne pruge Ćiro“. Biciklijadu također podržali Općina Ravno, tvrtka GumaM i voda Leda.

 

 

(avaz.ba)