Mnogo je “zamki” na koje možemo naletjeti dok obrađujemo i kuvamo namirnice. Ovi savjeti će olakšati sve te male neprijatnosti u kuhinji s kojima se susrećemo svakodnevno.

Naši savjeti pomoći će vam da lakše pripremite obrok, ali i da čišćenje nakon jela bude brže i produktivnije.

Hljeb “smiruje” ulje

Ako pri prženju jela ulje počne jako da prska, ubacite u njega komadić korice hljeba, koja bi upila vodu. Pomoći će i ako dodate malo soli.

Svježina limuna

Ako želite da limun duže ostane svjež i sočan, čuvajte ga u kutiji napunjenoj piljevinom. Pazite da se limuni u kutiji međusobno ne dodiruju.

Kako da se šljive ne raspadnu

Suve šljive se pri kuvanju lako raspadnu. Kako biste to spriječili, pre kuvanja ih potopite u hladnu vodu na oko dva sata.

Skidanje ljuske s badema

Bademe ćete najlakše osloboditi ljuščica ako ih “potparite” nad ključalom vodom, pa brzo istisnete palcem i kažiprstom. Ako zatim namjeravate da samljete bademe, dobro bi ih bilo malo prosušiti u pećnici.

Kako da bademi “ne bježe”

Oguljene bademe nije lako isjeckati jer su glatki i bježe pod prstima i pod nožem. Zato ih prije seckanja pospite s malo šećera.

Čišćenje krljušti ribe

Ribu ćete lakše očistiti od krljušti ako oštricu noža uvaljate u so. Možete i cijelu ribu posuti solju, tako ćete prekriti sluz i riba vam neće kliziti iz ruku dok je čistite.

Riješite se neprijatnog mirisa

Pržena riba je ukusna, ali miris koji ostaje nakon prženja nije baš primamljiv. Kako biste ga se riješili, na šporet stavite posudu s mješavinom vode i sirćeta da lagano isparava neko vrijeme.

Lijepe, svijetle dunje

Kad ljuštite dunje za pripremu kompota ili pekmeza, očišćene kriške odmah stavljajte u posudu s hladnom vodom u koju ste ulili malo vinskog sirćeta. Tako narezano voće neće pocrniti.

Nema više suza

Da ne plačete dok sjeckate luk, glavicu prvo stavite u vrelu, a potom u hladnu vodu.

 

 

(gloria.hr)