Bosanskohercegovački alpinisti Tomislav Cvitanušić i Armin Gazić krajem mjeseca će krenuti na alpinističku ekspediciju čiji je konačni cilj Denali, najhladnija planina na svijetu i najviši vrh Sjeverne Amerike na visini od 6.194 metra nadmorske visine.

Denali, do 2015. godine popularnog naziva Mount McKinley, je najviša planina u američkoj saveznoj državi Aljaska. Ujedno je to i najviši vrh sjevernoameričkog kontinenta. Kako se planina nalazi u subartičkom pojasu, ona je najsjeverniji i najhladniji visoki vrh na Zemlji. Lokalni Indijanci Atabaskan planinu zovu Denali što na njihovom jeziku znači Visoka ili Velika, Rusi su je zvali Velika planina (Boljšoja gora). Od 1889. zovu je Densmore po istraživaču Franku Densmoreu. Do 2015. planina je nosila ime koje joj je dao istraživač William Dickey 1896. po imenu tadašnjeg predsjedničkog kandidata McKinley koji je iste te godine postao 25. američki predsjednik. Administracija predsjednika Baracka Obame je 2015. godine vratila planini njeno izvorno ime Denali. Denali je jedan od sedam vrhova na sedam svjetskih kontinenata (Seven Summits ) i predstavlja ozbiljan izazov za iskusne alpiniste, a sama ekspedicija traje između 20 i 30 dana.

“Izlazak na vrh Denalija je san svakog alpiniste, svojevrsna nagrada i satisfakcija za sve godine provedene u planinama i u alpinizmu. Ovo je veliki izazov za Tomislava i mene, dugo vremena smo se naporno pripremali. Za ovakve uspone morate biti u najboljoj fizičkoj formi, ne zanemarujući i psihološku pripremu koja je od izuzetne važnosti na ovakvim ekspedicijama”, rekao je Gazić.

Denali je najhladnija planina na svijetu, a razlog tome je da se nalazi samo 200-tinjak kilometara južno od sjevernog polarnog kruga. Ova planina ima najteže klimatske uslove za penjanje u svijetu i iz tog razloga mnogi je koriste kao pripremu za penjanje vrhova veće od 8.000 metara u Himalajama, uključujući i Everest. Denali je hladniji od Everesta na kojem su na visini od 8.000 metara temperature oko minus 25 stepeni, dok su najniže minus 30 stepeni. Na Denaliju je to sasvim normalna noćna temperatura na visini od svega 4.328 metara (logor IV). Temperature se mogu spustiti i do minus 45 stepeni.

“Ekspedicije poput uspona na Denali su za alpiniste prije svega jedna velika privilegija, unatoč surovosti planine i ekstremno niskim temperaturama. Armin i ja smo zahvalni na prilici koja nam se ukazala te ćemo koristeći znanje koje smo godinama stjecali u svjetskim gorjima učiniti sve da dođemo do vrha, a da pritom ne ugrozimo svoj život ili život partnera sa kojim se penjemo. Odlučili smo da ćemo uspon izvesti na skijama. To će nam kao malom dvočlanom timu uštedjeti vrijeme, kako uspona tako i silaska, a i bit će uzbudljivo spuštati se skijama po obroncima jednog takvog gorostasa poput Denalija”, rekao je Cvitanušić.

Armin Gazić je iskusni visokogorac i alpinista, a u dosadašnjoj karijeri je dosegnuo vrhove do 5.600m (Elbrus-Rusija). Alpinizmom se bavi već 18 godina, a prije četiri godine je stekao zvanje instruktora alpinizma. U timu sa Harisom Kalajdžisalihovićem je postao prvi alpinista iz Bosne i Hercegovine koji je popeo sjevernu stijenu Matterhorna što je podvig u svjetskim okvirima alpinizma. Armin je i trostruki državni prvak u sportskom penjanju, te dobitnik priznanja Sportskog saveza BiH za doprinos i razvoj sporta.

Tomislav Cvitanušić je iskusni visokogorac i alpinista, dosegnuo je vrhove do 7.000m (Aconcagua-Argentina), višestruki maratonac, triatlonac, tri puta učesnik Ironman triatlon takmičenja, dobitnik nagrade Olimpijskog komiteta BiH za promociju sporta, kao i drugih mnogobrojnih sportskih priznanja.

“Bez podrške naših partnera ekspediciju bi bilo teško realizovati, jer je posebna po mnogo čemu, od udaljenosti pa do posebne opreme i odjeće koja je potrebna na ovakvim ekspedicijama, te se našim partnerima i ovim putem zahvaljujemo na podršci”, istaknuli su Armin i Tomislav.

Partneri ekspedicije su Laško Malt, Argeta, Sberbank BH d.d., Vienna Osiguranje, Volkswagen Bosna i Hercegovina i Ewopharma, a posebnu podršku kao medijski pokrovitelj pružio je portal Klix.ba.