Na 64. Eurosongu predstavili su se muzičari iz 26 zemalja, a domaćini u koncertnoj dvorani Expo u Tel Avivu bili su Erez Tal, Assi Azar, Lucy Ayoub i supermodel Bar Refaeli. Netta Barzila koja je prošle godine na Eurosongu predstavlja izrael pjesmom “Toy” poželjela je svima dobrodošlicu.

Prva je nastupila predstavnica Malte, sedamnaestogodišnja Michela koja je izvela pjesmu “Chameleon”. Nakon Michele na pozornicu je izašla Jonida Maliqi koja je Albaniju predstavila izvedbom pjesme “Ktheju tokës”. Ovu pjesmu posvetila je svojoj sestri koja živi na Kipru, otpjevala ju je na albanskom i njom poziva Albance da se vrate u svoju domovinu.

Češku je predstavljala grupa Lake Malawi koja je pjesmom “Friend of a Friend” rasplesala dvoranu, a nakon njih na pozornicu je izašao duo S!sters koji je pjesmom “Sisters” predstavljao Njemačku.

Jedan od najpoznatijih ruskih pjevača Sergej Lazarev predstavljao je Rusiju pjesmom “Scream”. Pjesmu “Love Is Forever” za Dansku je otpjevala Leonora, dok je San Marino predstavljao Serhat pjesmom “Say Na Na Na”. Osma po redu nastupila je Tamara Todevska koja je za Sjevernu Makedoniju otpjevala pjesmu “Proud”. Tamara potiče iz muzičke porodice – majka joj je operna pjevačica, otac profesor kontrabasa, a sestra pjevačica Tijana Dapčević. Tamara je 2007. predstavljala Makedoniju na Eurosongu, a 2004. godine je Toši Proeskom bila prateći vokal.

Predstavnik Švedske John Lundvik bio je jedan od najvećih favorita 64. izdanja Eurosonga, a pjevao je pjesmu “Too Late For Love”. Nakon njega su nastupili Zala Kralj i Gašper Šantl koji su pjesmom “Sebi” predstavljali Sloveniju.

Nakon toga je na binu izašla Tamta, predstavnica Kipra koja je otpjevala pjesmu “Replay” i provokativnim nastupom zagrijala atmosferu. Uslijedio je nastup holandskog predstavnika Duncana Laurencea koji je izveo pjesmu “Arcade” i pokazao zašto je favorit ovogodišnjeg Eurosonga.

Grčku je predstavljala Katerine Duska pjesmom “Better Love”, Izrael Kobi Marimi pjesmom “Home”, Norvešku KEiiNO pjesmom “Spirit in the Sky”, a Ujedinjeno Kraljevstvo Michael Rice pjesmom “Bigger Than Us”. Favorit Erusonga bio je i islandski predstavnik Hatari koji je otpjevao pjesmu “Hatrið mun sigra”.

Victor Crone predstavljao je Estoniju pjesmom “Storm”, a nakon njega na pozornicu je izašla ZENA, najmlađa učesnica Eurosonga koja je pjesmom “Like it” predstavljala Bjelorusiju. Azerbedjdžan je predstavljao Chingiz pjesmom “Truth”, a nakon njega je nastupio Bilal Hassani, predstavnik Francuske čija izvedba pjesme “Roi” nije prošla nezapaženo.

Italiju je predstavljao Mahmood pjesmom “Soldi” nakon kojeg je nastupila predstavnica Srbije Nevena Božović. Izvedbom pjesme “Kruna” koju je sama napisala i posvetila svom suprugu, Nevena je oduševila Tel Aviv.

Jedan od favorita bio je i Luca Hänni, predstavnik Švicarske koji je izveo pjesmu “She Got Me”. Nakon njega smo imali priliku pogledati nastup predstavnice Australije Kate Miller-Heidke koja je pjevala pjesmu “Zero Gravity” koja govori o postporođajnoj depresiji. Posljednji nastup na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope imao je Miki koji je pjesmom “La Venda” predstavio Španiju.

Veliko finale Eurosonga ove godine je održano pod sloganom “Dare to dream”. U revijalnom dijelu programa nastupili su pop zvijezda Madonna, prošlogodišnja pobjednica Eurosonga Netta Barzilai, pobjednica Eurosonga 2014. Conchita Wurst i prošlogodišnja predstavnica Kipra Eleni Foureira.

Ko je pobjednik Eurosonga

Dankan Lorens (Duncan Laurcnce) vojio je prvo mjesto na ovogodišnjoj Evroviziji nakon sabiranja glasova stručnog žirija i publike svih zemalja učesnica.

Ovaj 25-godišnji Holanđanin već godinama unazad se predstavlja pod pseudonimom Dankan Lorens, ne bi li njegovo ime imalo prizvuk svjetske zvijezde, dok je po rođenju zapravo nazvan Dunkan de Mor.

Ovaj talentirani mladić je karijeru započeo veoma rano, još kao tinejdžer, dok je pohađao Rok akademiju u Tilburgu. Dankan je još tada bio dio nekoliko školskih bendova i postao apsolutni miljenik publike, ali na lokalnom nivou, prenosi Blic.rs.

Željan veće popularnosti, Lorens se 2014. godine prijavio na holandsku verziju muzičkog talent šou-programa “The Voice”.

U tekućoj godini napravio je važan korak ka osvajanju evropskog tržišta, što je samo dio njegovog sna da postane osvoji cijeli svijet, kako je jednom prilikom istaknuo.

Pobjeda na Euroviziji svakako je ispunjenje njegovog dječačkog sna, a vrijeme će pokazati da li će ona označiti i proboj na američko tržište, koje je najvažnije na globanoj muzičkoj sceni.

Inače, Lorens je sedmicama prije same finalne večeri važio za glavnog favorita, a, osim pjesmom “Arcade”, pažnju na sebe je skrenuo i na pres-konferenciji kada je prvi put javno priznao da je biseksualac.

– Prije nego što sam se proslavio bio sam samo dječak koji je komponirao pjesme u svojoj sobi, a šansa da se predstavim na ovako važnoj platformi znači mi tako mnogo jer mogu da se predstavim, ne samo kao umjetnik, nego i kao ljudsko biće. Ja sam mnogo više od umjetnika. Ja sam čovjek, biseksualac, muzičar, neko ko stoji iza svojih riječi. Ponosan sam na samoga sebe jer sam dobio šansu da pokažem ko sam i šta sam – rekao je tom prilikom Dankan.

 

 

(avaz/klix)