Naučna studija koja je objavljena u JAMA-i Open Networku govori o tome kako će vam sklekovi pomoći da izbjegnete probleme sa srcem.

Ovu naučnu studiju vodio je tim na Harvardu, a studija je uključila više od 1.000 vatrogasaca koji su učestvovali u rutinskim testovima kondicije, uključujući i vremensku procjenu rada sklekova. Istraživači su otkrili da muškarci koji su uradili impresivnih 40 sklekova imaju 96 posto manji rizik od razvoja srčanih tegoba u poređenju s onima koji su mogli izvesti samo deset.

“Osim toga čak i oni koji su radili 11 sklekova imali smanjeni rizik od srčanih bolesti. Smatram da je poenta u tome da ukoliko ne možeš uraditi više od 10 sklekova da si u jako lošem stanju”, kazao je Christopher Kelly, doktor medicine u Medicinskom centru Univerziteta Columbia.

Studija je podijelila muškarce u pet skupina na temelju borja urađenih sklekovai: 0 do 10; 11 do 20; 21 do 30; 31 do 40; i više od 40. Zatim su uporedili zdravlje srca muškaraca koji su mogli napraviti do 10 sklekova s ​​drugim skupinama.

Ono što treba napomenuti jeste da su u studiji učestvovali uglavnom bijelici, pa se rezultati ne mogu primijeniti na nebijelce ili žene. No, ipak savjetuju da ukoliko ne možete uraditi najmanje deset sklekova, trebate razmisliti o posjeti liječniku kako bi bili sigurni da ste u dobrom zdravstvenom stanju.

Osim toga naveli su da su sklekovi samo bili primjer, ali da se procjena zdravlja srca mogla sporvesti i pomoću na primjer čučnjeva, a najbolji način da održite svoje srce zdravim je vježbanje, zdrava prehrana i smanjenje krvnog pritiska.