Izrada slika na aluminijskoj foliji, nakita, kao i ukrašavanje predmeta od drveta i stakla tehnikom dekupaža s ciljem druženja iz hobija za veoma kratko vrijeme, Aktiv žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč učinio je prepoznatljivim.

Da je tako svjedoči da već izvjesno vrijeme imaju narudžbe za svoje radove, te da im je to omogućilo i da poboljšaju kućni budžet. A, radovi su brojni i javnosti će biti u većem obimu predstavljeni na izložbi u julu, u okviru manifestacije “Glamočko ljeto”.

Dominiraju glamočki i bosanskohercegovački motivi

Elmaza Dragolovčanin, koordinatorica Aktiva žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč, kaže u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kako kao takav oblik organizovanja djeluje tri godine.

-Mi se bavimo raznim aktivnostima. Imamo edukativni dio aktivnosti. To nam je na prvom mjestu. Bavimo se još nekim aktivnostima. Tako imamo kulturno-zabavne programe, obilježavamo sve naše istorijske datume vezano za državu Bosnu i Hercegovinu. Radimo i sa djecom, a radimo i neke humanitarne akcije. No, najviše smo se posvetile ovom nekom umjetničkom dijelu. Izrađujemo levhe na aluminijskoj foliji. Zaista smo se tome možda i najviše posvetili. I to nam nekako najbolje ide – kaže Dragolovčanin.

Ističe da rade razne motive, i to prvenstveno svoje, glamočke, ali da su veoma zastupljeni i bosanskohercegovački motivi. Rade, kaže, i neke slike sa motivima cvijeća.

-Izrađujemo također nakit od raznih perli, metalnih dodataka, tespihe. Heklamo. Radimo jednu vrstu posebnog heklanja. To je poentlas. Tako se zove taj način heklanja i vezenja. Radili smo i srebreničke cvjetove. Pletemo razne vrste odjevnih predmeta. Radimo i takozvanu dekupaž tehniku na drvetu i na staklu. Uglavnom, družimo se. To je i edukativno i korisno u drugom smislu. Naše žene nemaju baš toliko prilika da se druže vani, da budu skupa, da se obilaze. Ovo nam je dobra prilika da se okupimo na jednom mjestu, da razmjenjujemo mišljenja, da se družimo, da usput nešto korisno i naučimo. Boga mi, žene su ovdje dosta toga i naučile – ističe Dragolovčanin.

Dosta žena je odlučilo i privatno da se bavi ovim poslovima i tako usput nešto i zarade.

-Naša članica Mirela Ledenko je fino počela da se bavi radom na aluminijskoj foliji. Ona, hvala Bogu, nešto sebi i zaradi. Još jedna članica koja radi dekupaž tehniku također. Ima i ona nekih lijepih narudžbi. Ja izrađujem nakit. Svaka od nas je pronašla nešto za sebe i radimo – cijeni Dragolovčanin.

Naglašava da je to posebno važno za žene koje su uglavnom nezaposlene, te dolaze iz raznih socijalnih kategorija stanovništva.

-Ovo im stvarno dobro dođe da malo svoj budžet poprave. Jer, ovdje su naše žene Bošnjakinje, nezaposlene i nije baš lako kada živite u jednoj sredini gdje nemate baš neku egzistenciju i dobra primanja. Onda sve ovo dobro dođe da se taj kućni budžet malo i unaprijedi – smatra Dragolovčanin.

Aktiv žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč razmišlja i o unapređenju svojih aktivnosti uvođenjem nekih novih tehnika rada.

-Nedavno smo imali jednu radionicu ebru tehnike. Neke su se žene pronašle i u tome, pa vidjet ćemo kasnije hoće li se nešto iz toga izroditi. Imamo u planu proizvodnju nekih ekoloških sapuna, od eteričnih biljaka. Vidjet ćemo hoće li se i to ostvariti. Sve su to neki naši planovi i naše želje. Naravno, u životu su želje jedno, a mogućnosti su drugo. Ali, eto nadamo se, Bog dragi će nam i tu biti od pomoći kao i do sada – navodi Dragolovčanin.

Ističe kako su imali već nekoliko puta izložbu na Festivalu “Glamočko ljeto” koji se održava svake godine u ljeto u Glamoču.

-I ove godine planiramo u sedmom mjesecu predstaviti radove. Imat ćemo otvorenje poslovno-edukativnog centra u Glamoču gdje ćemo napraviti izložbu. Također ćemo onda opet imati na tom Festivalu ‘Glamočko ljeto’ prezentaciju tako da imamo nekoliko prilika gdje možemo izložiti naše radove, gdje budu lijepo zapaženi. Čak nešto i unovčimo – poručuje Dragolovčanin.

Izložbe i predstavljanje na festivalu

Arif Kovačević, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Glamoč, kaže kako Aktiv žena uvijek može računati na podršku.

-Medžlis Islamske zajednice Glamoč prvodi čitav niz raznih aktivnosti od kojih su se kao posebno interesantne pokazale art hobi radionice koje se realizuju u sklopu Aktiva žena Medžlisa Islamske zajednice Glamoč. Naravno, u realizaciji tih aktivnosti koristimo priliku da uvežemo i saradnju drugih organizacija. U konkretnim aktivnostima na saradnju sa Bošnjačkom zajednicom kulture ‘Preporod’ Glamoč. Tako da se ovi projekti Aktiva žena realizuju u saradnji Medžlisa Islamske zajednice Glamoč i Bošnjačke zajednice kulture ‘Preporod’ Glamoč. Ono što je važno jeste da se na ovaj način omogućilo ženama da imaju priliku da nađu sebi oduška, da dođu do izražaja, da ispolje i pokažu tu svoju umjetničku stranu koju do sada nisu imale priliku da iskažu. Ujedno su to veoma kvalitetna druženja. Njima je to i prilika za neka putovanja, obzirom da nakon određenog vremena bude i organizovano neko putovanje, izlet i slično – naglašava Kovačević.