Svestrana Sarajka Merima Čelik –kao da je samim svojim prezimenom bila predodređena da postane snažna i jaka kao čelik.

Osim što je uspješna uz svom poslu, kao pripadnica Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, jednako velike rezultate ostvaruje i na sportskom polju, od nogometnog terena gdje je aktivna kao sutkinja, pa do  skijanja i plivanja, sportova za koje je instruktorica.

Rad s ljudima 

Njena priča u MUP-u KS-a počela je prije četiri godine. Uporedo s policijskim pozivom gradila je karijeru u sportu. U Nogometnom savezu BiH je jedna od dvije sutkinje sa znakom FIFA-e, što je svrstava u jednu od najperspektivnijih u regionu.

Na naše pitanje da li je teži policijski ili nogometni poziv, Merima ozbiljnim glasom profesionalca kaže:

„Poziv policajke daleko je teži od suđenja na terenu. Ovaj poziv zahtijeva rad s ljudima, koji neće izazvati kontraefekt. Čak i kad je u pitanju sankcija, ona uvijek mora biti pozitivna. Mi moramo MUP predstaviti u sasvim drugom svjetlu od onog kakvim ga pojedinci zamišljaju“, tvrdi Merima.

Merima Čelik na radnom zadatku kao pripadnica MUP-a KS - undefinedFoto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba: Merima Čelik na radnom zadatku kao pripadnica MUP-a KS

Oba poziva kojima se bavi od nje traže maksimum odgovornosti.

„U oba slučaja promoviram državu. Kada imam susret sa strancem na nekoj lokaciji u gradu, tako jednako i na nogometnom terenu kada sudim negdje u inozemstvu. U oba slučaja promovišem državu. I uvijek gledam da to radim na najbolji način“, nastavlja Čelik.

Kao i svaka mlada i uspješna žena, i Merima ima svoje ciljeve.

„Moj cilj u MUP-u jeste da prikažem drugu sliku policije, koja predstavlja obrazovanu omladinu, koja je snalažljiva i sposobna. Sistem promjene ne zavisi samo od policajca i policije, tako da je malo polje djelovanja koje možete promijeniti“, naglašava Merima, koja povremeno u slobodno vrijeme sarajevske mališane i srednjoškolce trenira u plivanju i skijanju.

U nogometu je cilj, kaže, već ostvarila – izabrana je na internacionalnu listu.

„No, uvijek se može napradovati… Nogometni sudija uvijek uči, spoznaje neke nove situacije, tako da na sebi uvijek treba raditi“, kaže Čelik, koja je u nogometu prisutna osam godina.

Mlade savjetuje da uvijek trebaju naći vrijeme da sve usklade. Ističe da je jedan faktor ključan za uspjeh, a to je – volja.

„Kada imate volju, znajte da sve možete. Veliki faktor uspjeha je i sreća, to važi za svaki poziv na koji se odlučite da radite u budućnosti“, podvukla je Merima.

Za sebe kaže da je tip žene koja voli pogledati fudbalsku utakmicu i da se zajedno nervira sa kolegama. Od sudija cijeni dva arbitra, jednog iz Turske, a drugog, kako kaže, iz „svoje avlije“:

Merima Čelik uživa da gleda, ali i sudi nogometne utakmice - undefinedFoto: Privatni album: Merima Čelik uživa da gleda, ali i sudi nogometne utakmice

„Dopada mi se kako sudi Cakir iz Turske, koji je veoma cijenjen, kako u svojoj zemlji, tako i u svijetu. U BiH to je Irfan Peljto. On ima više pozitivnih, nego negativnih utakmica na kojima je dijelio pravdu“, dodaje Merima, kojoj je želja da sudi gradski derbi, između Sarajeva i Željezničara, pa makar u prijateljskom susretu.

Priznaje da se često pita da li je u određenom slučaju donijela pravu odluku.

„Samoj sam sebi jednom rekla – nije teško biti dobra, teško je biti pravedna. Oba moja poziva od mene traže da budem pravedna i uvijek gledam da nakon odluke imam argument da sam donijela pravu odluku“, iskrena je Merima.

Već sutra ćete je možda sresti na nekom radnom zadatku u centru Sarajeva ili na terenu ili  malim ekranima – dok sudi veliku nogometnu utakmicu.

Gdje god to bude na njenom licu ćete vidjeti osmijeh…

 

 

(RSA)