Medžlis Islamske zajednice Jajce je i ove godine dobio čast da tokom ramazana ugosti jednog od hafiza iz Turske, a ovog ramazana je to hafiz Mehmet Keleš.

On je boravio nekoliko dana u različitim džematima na našem području, a džematlije su imale priliku da sa hafizom iftare, druže se i da klanjaju teravih-namaz za njim.

Na jednom takvom iftaru je prisustvovao sinoć u džematu Ipota, kojeg je pripremio Medžlis Islamske zajednice Jajce i to za 100 džematlija. Na ovom iftarskom druženju prisustvovao još i glavni imam MIZ Jajce prof. Zehrudin ef. Hadžić, kao i predsjednik Medžlisa Almir Kunić, predsjednik Asocijacije mladih MIZ Jajce “Taib Okić” Sabahudin Makić, predsjednica Asocijacije žena Esma sultanija Mirela Duranović- Humić te honorarni imam Saudin Delić.

Jajački Medžlis dao je punu podršku i inicijalna sredstva za rekonstrukciju plafona u džamiji i za izgradnju mektbskih prostorija, a pozvali su i ostale džematlije i ljude dobre volje da se priključe u ovoj zajedničkoj akciji.

Džemati Ipota i Kasumi, džemati koji se nalze jedan do drugog imaju svijetlu budućnost jer polaznici mektebske nastave ostvaruju veoma dobre rezultate kako na općinskim tako i takmičenjima na višim nivoima.

Glavni imam MIZ Jajce Zehrudin ef. Hadžić pohvalio je Nisvetu Kasum što djeci na pravi način prenosi svoje znanje, a oni to vraćaju na najbolji način.

Ova dva mjesta imaju dobru perspektivu, u budućnosti imaju priliku da budu stalni džemati.

 

 

 

(Jajce Online)