Piše: Mirza Kapetanović, arheolog 

Tradicionalne bosanske kuće u Jajcu, građevine koje karakteriše specifičan arhitektonski stil koji se stotinama godina formirao na ovim prostorima u igri svjetlosti i kamena, prirode i vode, prepuštene su danas samopropadanju, zaboravu i zubu vremena.
Iako ih je prije bilo mnogo više,danas se rijetko mogu pronaći u gradskim središtima u Bosni i Hercegovini, gdje su ih zamijenili moderni stambeni ili poslovni objekti kojima dominira duh savremene arhitekture i moderne funkcionalnosti.

Usamljene i tužne, kao da žele ispričati neku zaboravljenu i tajanstvenu priču o davnim vremenima, kada je unutar njihovih zidova bujao nekadašnji život. Ukoliko se vratimo u prošlost našeg grada, mogli bismo prošetati kaldrmama prema tvrđavi i zidinama starog grada duž kojih se prostiru jednospratne kuće specifične gradnje.

Jednostavne a tako očite po svojim arhitektonskim rješenjima izražene u harmoniji između elemenata prirode i urbanog ambijenta, štaviše, sve je usmjereno ka punom iskorištavanju elemenata prirode: sunca, vode, svjetlosti, sjena…

Ali, nije i ne treba biti tajna, kako vodimo danas vrlo malo pažnje o vlastitoj tradiciji i graditeljskom nasljeđu, koje je osim zanemarivanja i sistematski uništavano u posljednjih nekoliko decenija, neki bi rekli posve “slučajno” i slučajno “namjerno”.

 

 

(Jajce Online)