Ženska U16 reprezentacija BiH prethodne sedmice boravila je u Staroj Pazovi (Srbija) na Razvojnom turniru. Poraz na penale od Srbije, od Slovačke (1:3) i pobjeda nad Crnom Gorom (3:0).

U sve tri utakmice odbranu je nosila 16-godišnja Minela Crnac, jedna od najperspektivnijih reprezentativki u Omladinskim selekcijama. Minela je rođena 13. Aprila, 2003. godine u Akranesu na Islandu.

Inače Minelini roditelji su porijeklom iz sela Šibenica nedaleko od Jajca. Sa 8 godina je počela svoju fudbalsku priču i uz svoga brata zavoljela najvažniju sporednu stvar. Sa prvim treninzima je počela u klubu Vikingur Ólafsvik.

Prvi poziv u reprezentaciju BiH je dobila u prijateljskom dvomeču sa Austrijom prošle godine kada je debitovala. Od tada redovno dobija pozive selektora Lucića na razne kampove i utakmice U16 i U17 reprezentacije. Prije nego je dobila poziv, redovno prati našu reprezentaciju, a svog fudbalskog uzora vidi u Zlatanu Ibrahimoviću.

Visoka je 176 cm i upravo njena visina i duge lopte krase je na terenu. U klubu igra na poziciji zadnjeg veznog, dok u reprezentativnom dresu igra još defanzivnije, na poziciji stopera.

Najvažnija nagrada koju je osvojila je 3. mjesto na Islandu na najmasovnijem turniru u ženskoj konkurenciji. Još uvijek nastupa u svom matičnom klubu, ali obzirom na njene igre već na ljeto bi mogla promijeniti sredinu i zaigrati čak u Njemačkoj ili Austriji.

Ženska reprezentacija je sigurno dobila dugoročno rješenje na poziciji stopera.

 

 

 

(Jusuf Rujanac /bhtalents.net)