Na 31.međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu upriličena je promocija nove slikovnice naše Jajčanke Aide Začiragić “Legenda o Esmi sultaniji” u izdanju Lijepe riječi iz Tuzle.

Na sajmu učestvalo 109 izdavača, pet knjižara i jedna antikvarnica s ponudom više od 25.000 naslova. Među njima su i bosanskohercegovački izdavači iz dijaspore koji su, u saradnji s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, iskoristili priliku da promovišu i prezentuju svoja književna djela.

-Davne 2012. godine objavila sam knjigu “Žene iz priča i legendi Bosne i Hercegovine”, a “Legenda o Esmi sultaniji” je jedna od legendi koja je bila naročito draga čitaocima jer je to jedna od najljepših i najpoetičnijih legendi. Već tad sam dobila ideju napisati priču za djecu i objaviti je kao slikovnicu, konačno i to se desilo. Ilustracije za slikovnicu uradio je Emir Durmišević, a uskoro će se naći u knjižarama, rekla je Aida Začiragić za Jajce Online.

Biografija

Aida Zaćiragić je rođena 1965. u Jajcu, gdje je završila osnovnu i srednju školu. Studirala je turizam u Beogradu i Sarajevu. Od 1992. živi u Švedskoj. Nakon studija teatra 2004. bavi se dječjim teatrom.

Radeći na predstavi Svijet Astrid Lindgren počinje se baviti pisanjem za djecu.Burna prošlost Bosne i Hercegovine, prošlost Jajca u ono vrijeme kada je Bosna bila kraljevina i kada je Jajce bilo posljednja prijestolnica bosanskih kraljeva, predstavlja poseban izvor inspiracije za autoricu.

Tako je nastala bajka Kraljevstvo bijelih ljiljana koja je objavljena 2010. godine

 

 

(Jajce Online)