Javna ustanova Dom kulture Jajce i ove godine domaćin je 13. Festivala duhovne poezije i muzike „Plivske omahe – bh. višeglasje“, koji je svečano otvoren kulturno-zabavnim programom folklornih grupa, a nastavljen koncertom duhovne muzike.

Prisutni su mogli uživati u izvedbama hora „Lašvanskih diva, župnog zbora Jajce, SPD „Nikolajević“ Mrkonjić Grad, zbora HKD „Napredak“ Jajce, hora En-Nahl iz Zenice te banda evanđeoske crkve.

Plivske omahe, uz pozdrav suncu i ljetu, uvod su u brojna kulturna dešavanja u kraljevskom gradu, od kojih su najznačajnije bh.Pozorišne igre.

-Plivske omahe poput proljetne rose osvježavaju našu zajednicu, a ta ljepota se uvijek vidi u toj različitosti koja će se manifestirati kroz naš ovogodišnji program Festivala  te će obogatiti naše kulturno zajedništvo i postojanje – rekao je fra Filip Karadža, upravitelj svetišta sv. Ive u Podmilačju.

Od osnivanja festivala, Medžlis Islamske zajednice Jajce aktivno je uključen u njegovoj organizaciji.

-Jajce je odredište naših različitih sudbina, naših života  svjetova, kulture i tradicije. Ništa nije slučajno pa ni ova manifestacija koja se održava u našem gradu koja može poslužiti kao primjer međuvjerskog upoznavanja –  rekao je glavni imam Zehrudin ef. Hadžić

Pored evanđeoske crkve na Festivalu po drugi put učestvuje i pravoslavna crkva.

-Kroz ovu kulturnu manifestaciju međusobno razumijevaju tri naroda, tri skupine, tri vjere na jednom mjestu trebaju da bude svima primjer kako se gradi suživot. Mnogi drugi trebaju da se ugledaju na nas – istakao je protojerej Miladin Samardžić, jajački paroh, koji se zahvalio svim građanima Jajca i institucijama koji su pomogli u prvoj fazi izgradnje pravoslavne crkve u Jajcu.

Generalni pokrovitelj festivala je Općina Jajce na čelu s načelnikom Edinom Hozanom koji je otvorio ovu kulturnu i duhovnu manifestaciju. Po završetku programa prisutni su imali priliku pogledati izložbu „Ekspresija“ Marinka Slipca.

Bogat program

Kroz 14 programskih sadržaja, ovogodišnji festival, svojim posjetiocima pružit će priliku da uživaju u predavanjima, predstavama, izložbama te književnoj večeri.

Zatvaranje festivala je planirano za 30. aprila svečanim programom u dvorani Doma kulture Jajce.

Plivska omaha

Drevni je običaj u Bosni i Hercegovini bio, a možda se i danas ponegdje može naći, da se na poseban, kultni način dočeka Jurjevdan ili Đurđevdan. Tako je i u Jajcu.Omaha je voda koju je prskao mlinski kamen. Osim što se smatralo da ona ima estetsku funkciju, vjerovalo se da poboljšava i zdravlje osobe koja se njom okupa ili umije.

 

 

(Jajce Online/avaz)