Jedna od najzapaženijih revija, koja je predstavljena na ovogodišnjem Nivea bh. Fashion Weeku, koji se u Sarajevu održavao od 14. do 17 aprila, bila je ona kreatorice Aide Mušinović.

Publika je u hotelu Holiday uživala u reviji, pod nazivom “Believe”, na kojoj je ova kreativna Mostarka pokazala 16 unikatnih haljina.

– Svaka od haljina ima svoju priču, a meni najposebnija je ona koju sam nazvala “Mostar sunset,” kojom sam željela pokazati kako ja vidim izlazak Sunca u Mostaru. Kako sve ono što sam željela nisam mogla predstaviti kroz jednu vrstu materijala, koristila sam različite visokokvalitetne tkanine, od različitih čipki, teških kamenih perli, do prozračne i lepršave svile, kojom sam htjela prikazati bure u Mostaru – kaže Aida.

Medicinska sestra po zanimanju, ali i istinska zaljubljenica u modni dizajn i šivanje odjeće, uspjela je svoj san iz djetinjstva pretvoriti u stvarnost, pa već tri godine širom naše zemlje, ali i dalje svojim kreacijama – svečanim haljinama za mamu i kćerku te prekrasnim vjenčanicama, oduševljava pripadnice ljepšeg pola.

Otkriva nam kako je ljubav prema modnom dizajnu naslijedila od majke koja je, kaže, imala smisla za krojenje i šivanje odjeće, ali i uređenje životnog prostora.

– Majka je radila u Tekstilnom kombinatu “Đuro Salaj,” a kada bi došla kući šila je za svoju porodicu, rođake, prijatelje i klijentice. Sjećam se, kada bi majka sjela za mašinu, ja bi se odmah stvorila kod nje i upijala svaki njen pokret rukom. Tako je sve počelo – otkriva Mušinović.

Inspiraciju za svoje kreacije pronalazi svuda oko sebe, od, kako kaže, otkucaja srca, do krajolika koji je okružuju.

– Kada to kažem ljudima svi me gledaju u čudu i pitaju se: “kako otkucaji srca mogu biti inspiracija za nastanak kreacija?” To je ta ljubav, volja i želja koju osjećam dok stvaram odjeću – objašnjava.

Nagrada za ono što radi stigla je 2017. godine, kada je Aida nominirana za – Ženu godine u BiH.

– Bila je velika čast biti samo nominiran i naći se u društvu uspješnih žena u našoj zemlji. Tada sam dobila glavnu nagradu u kategoriji – Moda za Ženu godine u BiH. Uručena mi je i plaketa za razvoj bh. dizajnerske modne scene – kaže.

Kako se dobar glas daleko čuje, tako su Aidine kreacije našle svoje kupce i van granica naše zemlje. Danas njene unikatne haljine, osim Bosanki i Hercegovki, nose i Srbijanke, Crnogorke, Hrvatice, Austrijanke, Dankinje, Šveđanke…

– Puno haljina naručuju naše žene koje trenutno žive u drugim državama, ali i one koje nemaju nikakve veze sa BiH, ali su u mojoj odjeći prepoznale kvalitet i unikatnost. Zbog toga sam posebno sretna, jer je to potvrda da i mi imamo šta ponuditi svijetu – govori Aida.

Podršku u onome što radi pruža joj porodica – suprug Mirsad i pet kćerki, od kojih je najmlađa četverogodišnja Kiara, a najstarija 23-godišnja Dinela. Tu su i Aldijana, Sara i Nina.

– Kiara, iako je još uvijek mala, najviše se zanima za ono što ja radim. Kako će biti kasnije vidjet ćemo. Sve one “prilete” u pomoć kada treba završiti neke detalje na haljini, ali ja ih previše ne forsiram u tome, jer želim da same izaberu svoj put. Mama im je najbolji primjer da kada ima želje i ljubavi prema nečemu, rezultat mora doći. Najstarija Dinela već predaje engleski jezik, Aldijana u frakcuskom Lionu završava studij za hemijskog inžinjera, Sara ide u srednju školu za fizioterapeuta, a Nina je deveti razred osnovne škole. Obaveza ima, velika je porodica, a posao kojim se bavim zahtijeva cjelodnevni rad. Ali, ne žalim se, uz dobru organizaciju sve stižem, pa imam i vremena samo za sebe – kaže Mušinović.

 

 

(Faktor.ba)