Titula Vozač u BiH za 2018-tu godinu, odlikom žirija Auto Medija Grupe, dodijeljena je višestrukom šampionu i trostrukom nosiocu Zlatne kacige, uzornom sportskom entuzijasti, koji je automobilizmu u velikoj mjeri podredio dobar dio svog života, ali sportskom entuzijasti kojem je automobilizam zauzvrat priredio istinske trenutke i sreće i zadovoljstva.

I ako se po jutru dan poznaje radosnih trenutaka bit će i u buduće, ovaj sportista na prvoj trci za Šampionata BiH i u 2019 godini startao je s pobjedom u svojoj klasi.

Ivica Malić rođen je u jednom od najstarijih bh. gradova u kojem je svoju predstojnicu od 1443 pa do 1461 godine imao Bosanski kralj Stjepan Tomašević. Živopisni gradić, kojem se pod zidinama grada atraktivnim vodopadom rijeka Pliva spaja s Vrbasom, 1943 godine postaje grad AVNOJ-a, grad u kojem su udareni temelji nove Jugoslavije.

Par desetljeća poslije, 1976. godine u organizaciji AMD Jajce startala je, manifestacija auto sporta i međudruštvene saradnje, Auto Rally AVNOJ, unoseći i u ove krajeve miris benzina i brzine, i stvarajući uslove za pojavu respektabilnog broja takmičara koji će se okušati na “ispitu” iz automobilske brzine i vještine.

Od tada pa do 1985 godine , proteći će još vode i vode preko Plivskog vodopada, a onda će jedan mladić u stričevom automobilu krenuti na put ostvarenja svojih mladalačkih snova.

Na put koji vodi do istinskog automobilskog šampiona. Nakon “krštenja” s Jugom na Rally-ju AVNOJA 1985., Ivica će, za sljedeću sezonu, pripremiti popularnog fiću – Zastavu 750, i tokom sljedećih godina penjat će se na postolja za prvoplasirane na ispitima spretnosti, popularnim “čunjevima”, i to u klasi automobila kojom su “gospodarili” sugrađanin mu Alija Karabašić i automobilska legenda iz Konjica, Nihad Alikadić.

Rat je neumitno, “privremeno povukao ručnu kočnicu” i na takmičarskim automobilima, no nakon ratnih strahota razaranja i stradanja, za kontinuitet dobrih rezultata u tehničkim disciplinama, pripremljen je prepoznatljivi FIAT UNO, s kojim je na prvoj poratnoj međunarodnoj auto trci u Sarajevu na platou stadiona Koševo u generalnom poretku zauzima treće mjesto u izuzetno jakoj konkurenciji.

Da bi u sljedeće tri godine, nakon suverenog vladanja u klasi do 1150 ccm, među trofeje došla i prva Zlatna kaciga. Taj period obilježit ću s još jednim setom respektabilnih rezultata. Naime, u Winter Kupu, takmičenje koje se vozilo na snježnoj podlozi, tri godine uzastopno bio je prvi u klasi iako su mu konkurencija bili i vozila s pogonom na sva četiri točka.

Slijedom sljedećih sezona i nastupa u tehničkoj disciplini ocjensko spretnosne vožnje, Ivica dolazi do još jedne zlatne kacige.

U 2016. godini u okviru bh. šampionata startala je nova disciplina – auto slalom. U ovoj izuzetno atraktivnoj i dinamičnoj automobilskoj disciplini pronašao sam svoj “ritam” pa sam na kraju sezone prvi u klasi.

Sljedeće, 2017. godine, “dodao sam pun gas” pa na godišnje proglašenje rezultata, išao sam po trofeje za prvo mjesto u klasi, prvo mjesto u grupi i prvo mjesto u generalnom plasmanu. Treću zlatnu kacigu, sada u disciplini autoslalom, donijela mi je 2018 godina, koju sam završio s prvim mjestom u klasi i grupi.

Nesumnjivo mi je ova godina posebno draga jer sam ponio i laskavi epitet Vozač 2018., titulu koju već 16 godina dodjeljuje respektabilan žiri. Praktično ta nagrada se logično nadovezuje na prethodna priznanja kao najbolji sportista općine Jajce, najuspješniji takmičar na rally-ju Sutjeska u periodu od 2001. do 2006., te plakete AMSRS za doprinos razvoju auto sporta.

Angažman u organizacijskim poslovima

Paralelno s takmičarskim angažmanom, bitan segment mog života i rada odvijao se i u klupskim organizacijskim poslovima, od priprema za nastupe na takmičenjima do priprema i izvedbe takmičenja.

Učestvujući u osnivanju a potom i radu Sportskog Auto Kluba Komatin, naravno uz klupske kolege, stvoreni su uslovi da se danas moj grad Jajce regionalno prepoznaje i po uspješnoj automobilističkoj tradiciji, i jedan je od najtrofejnijih auto klubova u zemlji.

U disciplini ocjensko spretnosne vožnje klib je “uknjižio” šesnaest titula, a trogodišnji je klupski vladar i u disciplini auto slalom. Stoga, s ponosom mogu reći da je kruna mog organizacijskog rada došla u 2018 godini s međunarodnom slalom auto trkom “Plivska Jezera 2018” na kojoj je učestvovalo preko 90 takmičara koji su s neskrivenim oduševljenjem uputili nam sve pohvale, dajući nam dodatni elan da i na sljedećim takmičenjima postavljamo visoke standarde.

(timing.ba)