Čuvena francuska modna kuća Luj Viton povukla je kolekciju za muškarce za leto 2019. godine inspirisanu pop ikonom Majklom Džeksonom, a nakon prikazanog dokumentarnog filma u kojem se govori o Džeksonovom navodnom seksualnom zlostavljanju dječaka.

Kolekcija je prikazana u januaru na pariškoj nedjelji mode i trebalo je da se pojavi u prodavnicama u junu, ali portparolka Luj Vitona izjavila je da nijedan komad iz kolekcije sa motivima preminulog kralja popa neće biti stavljen u prodaju, prenijela je agencija Rojters.

U saopštenju kreatora Virgila Abloha navedeno je da nakon prikazivanja dokumentarca “Napuštajući Nedođiju” (Living Neverland) kolekcija može da dovede do emotivnih reakcija.

“Oštro osuđujem svaki oblik zlostavljanja deteta, nasilja ili kršenja ljudskih prava”, naveo je Abloh.

Abloh, američki kreator koji je počeo da radi za Viton u martu 2018. godine, rekao je da mu je namera bila da prikaže Džeksona kao umjetnika pop kulture.

Zbog tih optužbi za pedofiliju, nekoliko radio stanica povuklo je pesme kralja popa kao i epizode “Simpsonovih” u kojoj Džekson pozajmljuje glas sa različitih video-platformi.

 

 

(nezavisne)